Први пут се оженио када је имао свега двадесет година, али тај брак није потрајао дуго.

- Не знам о тој жени ништа, живи са породицом у Америци. Био сам веома млад, тада сам имао свега двадесет година и био сам на почетку каријере - рекао је Тозовац пре неколико година.

У разговору за часопис "Сабор" Тозовац је 1991. године говорио како доживљава жене и открио како је патио после развода. Осим тога, говорио је о томе како је тешка политичка ситуација утиче на естраду. Текст преносимо у целости:

Шармер, џентлмен, шоумен, човек естраде, још подједнако добро свира, пева и компонује. Све ово односи се само на једну особу - Предрага Живковића Тозовца. С годинама није изгубио враголасти дух, особине шерета и увек спремног на ново познанство са представницама лепшег пола. У његовом друштву жена је у центру пажње, јер Тозовац припада старој каваљерској школи, тако да јој ласка и обасипа је комплиментима. Да не схватите погрешно, Тозовац није од оних мушкараца, за које кажемо да се као смуђ пеца на живу рибицу. О жени он каже:

- То је најлепше што је природа створила. Уосталом, кога не одушевљава лепота жене? Наравно, када то кажем, не мислим само на њену младост и физичку привлачност, него ми је на уму и жена-пријатељ. Она може сваком само да годи!

Фото: Архива Вечерњих новости

 

У Тозовчевим песмама опеване су лепа Влајна, Мирјана, Сања и ко зна колико још жена. У тим стиховима, баш као и у његовом животу, било је весеља, среће, љубави, али и патње.

- Давно беше када сам се разводио. Много сам тада јадиковао и очајавао. Чинило ми се да пада небо, да се руши космос, да ће смак света. Тешио сам се у једној кафани у Суботици, уз тамбураше, песму и чашицу. Био сам млад, заљубљен и разочаран. Али, нешто сам и научио од месног професора математике коме сам се јадао, не знајући да је он недавно изгубио жену и двоје деце. Схватио сам да човек може да изгуби и више.

Тозовац за себе каже да је сујетан и сујеверан, али у границама нормале. Да је тако, потврђује вером и надом у успех тринаесте плоче, која је од недавно у продаји.

Фото: Репринт Сабор

 

 

- Оно што радим, не може нико и ништа да осујети. Поштујем себе, јер знам своје вредности. Уколико би неко покушао да оспори мој рад, бунио бих се, али уз аргументе.

Иако не верује у астролошка предвиђања, зна да је у хороскопу Водолија. Тврди да су се основне карактеристике зодијака и у његовом случају показале као тачне. Јер, Тозовац за себе признаје да је велико дете, да чезне за искреним пријатељством, да се у животу брзо запали, али брзо охлади.

Пријатељство, али друге врсте, гаји већ годинама. Друговао је са голубовима у свом дворишту. Међутим, из оправданих разлога није у могућности да има више голубарник. Летача се није одрекао, него их ортачки држи у дворишту свог колеге, Жарка Јовановића Шкуле. Своје љубимце, како рече, све подједнако воли.

Фото: В. Данилов

 

 

Одавно се Тозовац показао као композитор и те песме најчешће је сам певао и снимао. Пре две године једну композицију уступио је млађем колеги, али као да се због тога разочарао.

- Песма је била много лепа, али је Славко Бањац није уопште форсирао. Мени се није сетио ни плочу да донесе на поклон. Такви су данас млади певачи, не знају да цене оно што добију на тацни од суперзвезда.

У последње време мало ко стигне да прозбори о плановима на естради. Политичка ситуација мења се из часа у час, влада велико незадовољство и немаштина. Ипак, певач мора да мисли на свој посао. Тозовац одавно није окупио своје обожаваоце на једном месту и подсетио их на старе хитове. Учествује на другарским вечерима, забавама голубара и као гост вечери у ресторанима. О солистичком концерту не размишља, мада за њега има воље.

Фото: Википедија

 

 

- За тако нешто је певачу потребно читаво богатство. Како приредити концерт и наплатити улазницу 400-500 динара? Обичан народ нема да плати толико, а с друге стране ја бих био дужан да дам за закуп дворане, рекламу, разне порезе, режијске трошкове. Сећам се пре неколико година Неда Украден је концерт у Центру Сава. Дворана је била распродата, али њој и поред тога када је подмирила све што сам побројао, није остало ни за супу.

Због новонастале ситуације у земљи, Тозовац верује да му је девалвирала вредност, јер не може да каже више да је југословенски певач, него локални. Присетио се четири концерта одржана у дворани "Лисински" у Загребу. Последњи је био пре четири године и оцењен као веома успешан.

- Данас би већи гест од састанка Милошевића и Туђмана био заједнички концерт Вице Вукова и мене у Београду и Загребу. Било би то у име братства и јединства, некадашњег пријатељства, љубави Срба и Хрвата. На један такав корак ја сам спреман!

* Нпортал.рс због вас даје нови живот текстовима из богате новинске архиве "Новости", а овај чланак је изашао у "Сабору" 1991. године. *

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Станиша Стошић, легенда јужњачког мелоса - ретроспектива каријере

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".