Prvi put se oženio kada je imao svega dvadeset godina, ali taj brak nije potrajao dugo.

- Ne znam o toj ženi ništa, živi sa porodicom u Americi. Bio sam veoma mlad, tada sam imao svega dvadeset godina i bio sam na početku karijere - rekao je Tozovac pre nekoliko godina.

U razgovoru za časopis "Sabor" Tozovac je 1991. godine govorio kako doživljava žene i otkrio kako je patio posle razvoda. Osim toga, govorio je o tome kako je teška politička situacija utiče na estradu. Tekst prenosimo u celosti:

Šarmer, džentlmen, šoumen, čovek estrade, još podjednako dobro svira, peva i komponuje. Sve ovo odnosi se samo na jednu osobu - Predraga Živkovića Tozovca. S godinama nije izgubio vragolasti duh, osobine šereta i uvek spremnog na novo poznanstvo sa predstavnicama lepšeg pola. U njegovom društvu žena je u centru pažnje, jer Tozovac pripada staroj kavaljerskoj školi, tako da joj laska i obasipa je komplimentima. Da ne shvatite pogrešno, Tozovac nije od onih muškaraca, za koje kažemo da se kao smuđ peca na živu ribicu. O ženi on kaže:

- To je najlepše što je priroda stvorila. Uostalom, koga ne oduševljava lepota žene? Naravno, kada to kažem, ne mislim samo na njenu mladost i fizičku privlačnost, nego mi je na umu i žena-prijatelj. Ona može svakom samo da godi!

Foto: Arhiva Večernjih novosti

 

U Tozovčevim pesmama opevane su lepa Vlajna, Mirjana, Sanja i ko zna koliko još žena. U tim stihovima, baš kao i u njegovom životu, bilo je veselja, sreće, ljubavi, ali i patnje.

- Davno beše kada sam se razvodio. Mnogo sam tada jadikovao i očajavao. Činilo mi se da pada nebo, da se ruši kosmos, da će smak sveta. Tešio sam se u jednoj kafani u Subotici, uz tamburaše, pesmu i čašicu. Bio sam mlad, zaljubljen i razočaran. Ali, nešto sam i naučio od mesnog profesora matematike kome sam se jadao, ne znajući da je on nedavno izgubio ženu i dvoje dece. Shvatio sam da čovek može da izgubi i više.

Tozovac za sebe kaže da je sujetan i sujeveran, ali u granicama normale. Da je tako, potvrđuje verom i nadom u uspeh trinaeste ploče, koja je od nedavno u prodaji.

Foto: Reprint Sabor

 

 

- Ono što radim, ne može niko i ništa da osujeti. Poštujem sebe, jer znam svoje vrednosti. Ukoliko bi neko pokušao da ospori moj rad, bunio bih se, ali uz argumente.

Iako ne veruje u astrološka predviđanja, zna da je u horoskopu Vodolija. Tvrdi da su se osnovne karakteristike zodijaka i u njegovom slučaju pokazale kao tačne. Jer, Tozovac za sebe priznaje da je veliko dete, da čezne za iskrenim prijateljstvom, da se u životu brzo zapali, ali brzo ohladi.

Prijateljstvo, ali druge vrste, gaji već godinama. Drugovao je sa golubovima u svom dvorištu. Međutim, iz opravdanih razloga nije u mogućnosti da ima više golubarnik. Letača se nije odrekao, nego ih ortački drži u dvorištu svog kolege, Žarka Jovanovića Škule. Svoje ljubimce, kako reče, sve podjednako voli.

Foto: V. Danilov

 

 

Odavno se Tozovac pokazao kao kompozitor i te pesme najčešće je sam pevao i snimao. Pre dve godine jednu kompoziciju ustupio je mlađem kolegi, ali kao da se zbog toga razočarao.

- Pesma je bila mnogo lepa, ali je Slavko Banjac nije uopšte forsirao. Meni se nije setio ni ploču da donese na poklon. Takvi su danas mladi pevači, ne znaju da cene ono što dobiju na tacni od superzvezda.

U poslednje vreme malo ko stigne da prozbori o planovima na estradi. Politička situacija menja se iz časa u čas, vlada veliko nezadovoljstvo i nemaština. Ipak, pevač mora da misli na svoj posao. Tozovac odavno nije okupio svoje obožavaoce na jednom mestu i podsetio ih na stare hitove. Učestvuje na drugarskim večerima, zabavama golubara i kao gost večeri u restoranima. O solističkom koncertu ne razmišlja, mada za njega ima volje.

Foto: Vikipedija

 

 

- Za tako nešto je pevaču potrebno čitavo bogatstvo. Kako prirediti koncert i naplatiti ulaznicu 400-500 dinara? Običan narod nema da plati toliko, a s druge strane ja bih bio dužan da dam za zakup dvorane, reklamu, razne poreze, režijske troškove. Sećam se pre nekoliko godina Neda Ukraden je koncert u Centru Sava. Dvorana je bila rasprodata, ali njoj i pored toga kada je podmirila sve što sam pobrojao, nije ostalo ni za supu.

Zbog novonastale situacije u zemlji, Tozovac veruje da mu je devalvirala vrednost, jer ne može da kaže više da je jugoslovenski pevač, nego lokalni. Prisetio se četiri koncerta održana u dvorani "Lisinski" u Zagrebu. Poslednji je bio pre četiri godine i ocenjen kao veoma uspešan.

- Danas bi veći gest od sastanka Miloševića i Tuđmana bio zajednički koncert Vice Vukova i mene u Beogradu i Zagrebu. Bilo bi to u ime bratstva i jedinstva, nekadašnjeg prijateljstva, ljubavi Srba i Hrvata. Na jedan takav korak ja sam spreman!

* Nportal.rs zbog vas daje novi život tekstovima iz bogate novinske arhive "Novosti", a ovaj članak je izašao u "Saboru" 1991. godine. *

BONUS GALERIJA: Staniša Stošić, legenda južnjačkog melosa - retrospektiva karijere

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".