Хитови су се низали, а Турковић је доспео у прву лигу популарних народњака. Тек у 21. веку каријера му је доспела у кризу, прибегао је и учешћу у ријалити шоу програмима, а у једном тренутку престао је да снима и отишао у Америку. Ипак, његови бесмртни хитови као што су "Споменар", "Последњи боем", "Човек са срца два", "Дотакнућу", "Да су мени 22" и данас се радо слушају.

Године 1991. године, Турковић је дао интервју часопису "Сабор", и у њему говорио о приликама на естради, свом животу, композиторима, али и о свом узору, Шабану Шаулићу.

Певачку основну школу завршио је код легендарног Буце Јовановића. Човек који је "измислио" Шабана Шаулића и гомилу данас познатих певача тврдио је да ће и Шеки Турковић постати звезда. Међутим, пут до звезданих висина био је дуг и трновит. Многи су помислили да се стари мајстор Буца преварио. Да је на Шекију Турковићу омануо... Али, хит по хит и младић из Новог Пазара постаје члан прволигашке дружине. Годинама је био узданица "Дискоса" да би се пре две године "одметнуо" у ПГП РТБ. Тај трансфер подигао је доста прашине. Присећамо се тих дана и питамо Шекија да нам отворено каже зашто је напустио "Дискос"?

Фото: Јутјуб принтскрин/Muzicka Svastara

 

 

- Снимајући плоче за "Дискос" постао сам име. То треба поштовати. Међутим, учинило ми се да ћу брже напредовати ако прећем у ПГП. Томе је допринео и мој садашњи композитор Педа Неговановић с којим сам се у зиму 1989. године договорио о сарадњи, а како је он везан за ПГП морао сам онда и ја да пређем у ту кућу.

Да ли су на растанку са "Дискосом" пале "тешке речи" како то обично у новокомпонованом свету бива?

- Нису. Нико није остао дужан, разишли смо се људски. Касније сам чуо да појединци из бивше куће прогнозирају мој брзи крах, али до тога није дошло.

Како сте примљени у ПГП РТБ?

- Одлично. Плашио сам се како ће ме примити колеге, јер позната је певачка љубомора. Међутим, мојим доласком нико се није осетио угроженим и све функционише како треба.

Где је бољеу "Дискосу" или у ПГП РТБ?

- То су две наше најбоље и најпословније куће. Не бих се изјашњавао која је боља.

Ау, нисте ни мало искрени! Све неки одговори у рукавицама...

- Какво је време дошло не сме човек да буде искрен. Шта год да кажем, схватиће се погрешно.

Чисто неповерење у људе влада вашом душом?

- Опекао сам се неколико пута. А знате оно: ко се на чај опече, тај и у јогурт дува.

Фото: Репринт Сабор

 

 

Ко вас је тако гадно изневерио?

- Многи из певачког света. Више композитори него певачи.

Прича се да сте љути на Новицу Урошевића.

- Ма, нисам. Било је неких ситних неспоразума чисто вербалне природе и ништа више. Радили смо заједно, написао ми је неколико хитова и желим да имам с њим коректне односе. То су моје жеље, а он како хоће.

А ко је бољи композитор: Новица или Педа Неговановић? Немојте само да кажете да су обојица добри и да не желите да се изјашњавате. То је најлакши одговор, дајте мало више искрености и личног става.

- Можда ја нисам најкомпетентнији да пресуђујем ко је бољи. Мени лично више одговара Педа Неговановић што не значи да је Новица слабији аутор. Педа је много погоднији за сарадњу и ја сам му захвалан за ове одличне плоче које сам снимио у ПГП. Морам бити искрен, па рећи, да је мој прави узлет међу звезде започео тек доласком у ову кућу. Имао сам и пре импресивне тираже, али права медијска популарност задесила ме је тек сада.

Да ли вам годи популарност? Неке ваше колеге кукају за животом обичног анонимног певача, јер им наводно популарност смета.

- Чини ми се да је Тома Здравковић негде рекао да су највећи лажови они који причају да им не годи популарност. Са тиме се слажем сто посто. Популарност може да засмета политичарима или глумцима, али да засмета певачима, то је чиста измишљотина. Да видите само како су несрећни они певачи које "не зна нико ни у згради". Дали би све да буду познати, па макар им се обожаваоци пели на главу. Све чешће се дешава да ме гњаве разни досадни типови, али то је ситница према предностима које имају познате фаце.

Фото: Репринт Сабор

 

 

Стварно, нико не ужива тако у популарности као новокомпоноване звезде. Позирање пред кућердама, возикање мерцедеса, кићење златом, неумерено истицање статусних симбола - чему све то?

- Новокомпонована музика препуна је искомплексираних типова. Свако може да сними плочу, онда дође до зараде и одмах купи велики ауто да се покаже. Нема везе што живи у собици без воде. Ја нисам такав. Годинама сам возио "фићу", па "југа", онда половног "форда" и сада "тојоту". Са свим поменутим аутомобилима сам био презадовољан.

Чак и са "фићом"?

- Чак и са њим. Потичем из скромне породице и знам шта значи немати. Зато сам задовољан и са малим. Отац ме је учио да преко хелба не тражим погачу и зато сам данас срећан човек. Имам задовољну породицу, скроман станчић, фини ауто и шта ће ми више од тога. А да сам нека залуђена будала каквих има у народној музици, маштао бих о базенима, студијима и још ко зна каквим лудоријама. Био бих онда сто посто изгубљен и несрећан.

Откуд то да Шеки Турковић постане певач?

- Још од малих ногу певам. У основној школи сам био главна фора захваљујући певању. Учествовао сам на многим аудицијама, побеђивао, а касније дошао у Београд, да у великом граду покушам направити певачку каријеру.

Фото: В. Данилов

 

 

Да ли сте имали узора?

- Нисам, али сам се дивио Шабану Шаулићу. Он је био мој путоказ и циљ којем сам тежио.

Вашег љубимца сте данас стигли и престигли?

- Е, нисам. Ово питање је мала провокација да би интервју био атрактивнији. Знам ја то... Шабана нисам сустигао и не верујем да ћу га икада сустићи. Од њега и данас учим многе ствари.

Певачке или тамо неке друге?

- Учим од њега као певача. Што се, пак, Шабанове приватности тиче, то је његова приватна ствар. Не знам због чега, али новине се претерано баве приватним животима познатих личности, а посебно певача и певачица.

Да нисте певач, шта бисте постали?

- Фудбалер. Као клинац играо сам добро фудбал и мислим да бих био солидан фудбалер.

Да ли сте некад зашалили што сте постали певач?

- Вероватно је било таквих ситуација, али је то кратко трајало. Ево сад, не могу да се сетим ниједног момента кад сам зажалио што сам узео микрофон у руке.

Да сте нека власт шта бисте променили у народној музици?

- Пооштрио бих критеријуме за снимање плоча. Не би могао баш свако да сними плочу. Био би неопходан какав-такав певачки квалитет. Данас свако снима плоче и на тај начин се бламира цела професија.

Да су постојали оштрији критеријуми, можда се ни вама не би указала прилика да снимите плочу и касније направите успешну каријеру?

- Ја сам дуго пекао занат да бих могао рећи: "Постао сам певач!" Док га нисам добро испекао нисам ни имао шансу да снимим плочу. Такав редослед ствари када би данас важио у народној музици било би много боље. Овако нас људи, због неколицине анти-певача, пљују на све стране.

А ви се страшно нервирате због тога док возите најновији модел "тојоте"?

- Па, баш се нервирам. То ме нервирање спопадне и када се возим "тојотом" и када се гурам у неком загушљивом комбију који вози певаче на тезгу.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Краљица народне музике Лепа Лукић - ретроспектива каријере

* Нпортал.рс због вас даје нови живот текстовима из богате новинске архиве "Новости", а овај прилог је изашао у "ТВ Новостима", 25. фебруара 1991. године. *

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".