Завршавајући дводневну "посету упознавања" с институцијама у Бриселу, током које је разговарао с председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, а онда и председником Европског савета Шарлом Мишелом, нови словеначки премијер у изјави за новинаре казао је да ће Словенија предложити да и БиХ добије статус кандидата, те поздравио позитивно мишљење Комисије у погледу статуса Украјине и њене европске перспективе.


Што се тиче предлога да уз Украјину и Молдавију статус кандидата добије и БиХ реалност је таква да то може да спречи и једна једина чланица, али надам се да ће "победити разум", казао је словеначки премијер, пренела је Хина.

"Надам се да ће победити разум, иако је у прошлости долазило до злоупотребе права вета које су поједине чланице користиле као инструмент притиска за властите интересе који немају никакве везе с европским вредностима", рекао је Голоб.

Потврдио је да је упознат са садржајем писма које је у смислу подршке кандидатури БиХ за чланство у ЕУ Шарлу Мишелу упутио председник Словеније Борут Пахор.

У писму се Пахор заузео за доделу статуса кандидата у ЕУ Босни и Херцеговини без посебних услова, наводећи да би то у БиХ ојачало проевропске снаге, те убрзало динамику прилагођавања те државе европским нормама. Упозорио је на опасност да БиХ након позитивних одлука о Украјини и Молдавији остане изван фокуса ЕУ.

С Пахоровом оценом да БиХ због посебне ситуације заслужује да постане кандидат за чланство без услова, односно пре предвиђених техничких поступака сложио се и премијер Роберт Голоб, истакавши и важност бржег процеса интегрисања свих држава Западног Балкана.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".