Љиљана Стјепановић је рођена у Београду, 15. јуна 1952. године. Отац Јован јој је био пореклом из Славоније, био је војно лице.


Као младић је провео три године у злогласном логору Јасеновац, а цела породица му је убијена током Другог светског рата. За своју ћерку је желео само најбоље, па ју је наговарао да постане економиста.

Мајка Милојка је била куварица и супругова сушта супротност. Јован био миран и сталожен, а Милојка темпераментна и бурна. Њена велика љубав била је музика.

Фото: Душан Мишић

 

Породица је јако ценила културу и имали су пуно књига, које је Јован читао Љиљани док је била мала. Осим Љиљане имали су и сина Љубишу, који је од глумице старији две године.

Пошто је била несташна и радознала, родитељи су сматрали да је Љиљани потребна нека додатна активност на коју би трошила своју енергију, па су је послали на ,,Радио Београд”, на аудицију за децу глумце. Тако је Љиљана упала у чувену глумачку групу Бате Миладиновића, са којим су радили дечији радио програм.

Пубертет је добро продрмао Љиљану, волела је да излази, није много марила за школу. Била је верена за Бојана Репића у тренутку када је полагала пријемни испит за ,,Факултет драмских уметности”.

Њене колеге са класе такође су познати глумци: Радош Бајић, Лазар Ристовски, Снежана Савић, Богдан Диклић, Злата Петковић… Група је завршила глуму у класи професорке Огњенке Милићевић.

Након развода Љуљана се осим глумом бавила и певањем али није имала много успеха, па је добијала споредне и епизодне роле, које нису биле упечатљиве.


Како јој је новац био потребан за издржавање породице прихватала је готово све улоге. 

Прекретница у њеној каријери десила се када је играла бабу Изергилу у представи ,,Цигани лете у небо”. Иако је улога подразумевала певање, Љиљана је бриљирала, публика је са одушевљењем гледала ову представу, па Љиљана са тридесет две године постаје првакиња ,,Позоришта на Теразијама”.

Љиљана Стјепановић се удалавала само једном, када је имала 21. годину. Са Бојаном Репићем је била у браку само 6 година. 

Брак се распао, а глумица је својевремено причала о томе како је тешко прошла кроз све то.

- То је велика траума и не бих је никоме пожелела. Једва сам се из ње ишчупала и не волим ни да се сетим тог времена. Млада сам се удала, родила децу, а онда развела и остала сама, тако да је све то за мене било траума. Да сам била старија, можда бих то другачије преживела, а овако све је било болно и трауматично. Ипак, сматрала сам како је боље да деца расту у миру и с једним родитељем, него у лошој атмосфери - испричала је она својевремено.

Том приликом је открила и да је до развода морало да дође јер њен бивши супруг није имао разумевања за њену професију и био је љубоморан. Ипак, никада није ниједну ружну реч изговорила о њему.


Заљубљивала се и након брака, али синови су јој били на првом месту, па се није поново удавала. Бојан Репић је преминуо пре неколико година.

Из овог брака Љиљана има два сина, Властимира и Игора. Своју породицу често помиње у интервјуима, нарочито унуке. Ксенија (20), кренула је бакиним стопама и бави се глумом.

Појавила се у серији ,,Село гори а баба се чешља”, глуми и у позоришту, али се још увек не зна да ли ће глума бити њено примарно занимање једног дана. Једна унука Љиљана носи име своје баке.

(Стори)

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Слике из приватног албума - Радош Бајић

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".