Један од гостију у студију, новинар Гуркан Зенгин, стао је са штапом испред мапе и уперио је у најистуренију западну тачку турског копна, повлачећи вертикалну линију према југу. Он сматра да би то требало да буде права граница између Грчке и Турске, преноси Нет.хр.

Међутим, то би значило да би неколико грчких острва, попут туристичких центара Родоса и Коса, постало турска територија. Овај ТВ снимак се последњих дана муњевито проширио друштвеним мрежама у Грчкој. Јер оно што је новинар Зенгин изнео на телевизији на веома популистички начин одговара ономе што се последњих дана и недеља може чути од високих турских политичара.

У фокусу територијалног спора је пре свега група острва под називом Додеканез, која укључује Родос, али и друга насељена острва попут Лезбоса, Самоса и Коса, пише Дојче веле. Турско-грчка граница је заправо регулисана скоро 100 година, али је питање суверених права у источном Егеју компликовано – с обзиром на међународно право. Уговором из Лозане (1923) и Париским уговором (1947), на пример, одређује се која острва се приписују којој држави, али и да се поједина острва не смеју милитаризовати. Постоји, међутим, Уговор из Монтреа (1936), који је заузврат требало да делимично замени Уговор из Лозане. Између осталог, Турска своје спорне територијалне претензије извлачи из споразума.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Прошле недеље турски председник Реџеп Тајип Ердоган отишао је на велику војну вежбу у Измиру – граду и луци на Егејском мору – у којој су учествовали савезници из НАТО-а. Он је у свом говору више пута оптужио Грчку за милитаризацију бројних егејских и упозорио Атину на могуће последице даљег наоружавања.

- Атина треба да избегава снове, изјаве и поступке због којих би могла да жали. Такви поступци могу имати катастрофалне последице - рекао је Ердоган и додао: "Не шалим се". Затим је ове изјаве објавио и на енглеском и на грчком путем свог Твитер профила.

Фото: Ненад Живановић

 

 

У Грчкој се на то гледа као на јасну претњу ратом. Али влада Атине је до сада реаговала мирно: грчки министар спољних послова Никос Дендијас рекао је на самиту земаља југоисточне Европе у Солуну да неће "допринети ескалацији са суседном Турском учествовањем у увредљивим изјавама, незаконитим и непримереним захтевима и оптужбама". Грчко министарство спољних послова је такође објавило 16 мапа које имају за циљ да документују "размере турског ревизионизма". Њихова намера је да покажу турске територијалне претензије од 1923. године до данас.

С обзиром на ове претње, које долазе из Турске, Атина види потврду своје одлуке да не демилитаризује острва у источном Егеју, пише ДВ. Грчка тако остварује своје право на самоодбрану. Уосталом, на западној обали Турске постоје бројни десантни бродови. Осим тога, турски борбени авиони тренутно готово свакодневно нарушавају грчки ваздушни простор. Чак лете преко великих насељених острва попут Родоса, Самоса и Коса.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".