Вељко Беливук, Марко Миљковић и припадници њиховог криминалног клана одговорни су, како је јуче изјавио министар полиције Александар Вулин, за још четири убиства – Игора Дедовића и Стевана Стаматовића у јануару 2020. у Атини и Дамира Хаџића и Алана Кожара у јулу исте године на Крфу.

Да ли ће истраге поводом ове четири ликвидације водити српски или грчки истражитељи још није познато с обзиром на то да се о томе, према Вулиновим речима, још преговара.

Због прикупљања доказа неопходних за покретање истраге, али и због размене информација, тужилац за организовани криминал Младен Ненадић имао је састанак са представницима грчке полиције.

– Такође, тужилац Ненадић и његови сарадници имају контакте и са представницима других земаља у вези са убиствима у иностранству, а иза којих, како се верује, стоје припадници Беливукове и Миљковићеве криминалне групе – наводи саговорник нашег листа близак истрази.

Фото: РТС принтскрин/Танјуг

 

Дедовић и Стаматовић убијени су 19. јануара 2020. око 18.30 у ресторану „Воскопула”, у центру Атине. Четворица мушкараца, маскирана капуљачама и шаловима, ушли су у локал и пришли столу за којим су са супругама и децом седели Дедовић и Стаматовић. Наочиглед гостију локала и чланова породице, убице су пуцале двојици Црногораца у главу и груди. Грчки медији су, после двоструке ликвидације, објавили да су у Дедовића и Стаматовића испаљена најмање 24 хица и да је полиција на месту пуцњаве пронашла чауре калибра девет милиметара, испаљене из два оружја.

Шест месеци касније, 23. јула 2020, у вили у месту Халикунас, на грчком острву Крф, локална полиција пронашла је тела двојице мушкараца – Алана Кожара и Дамира Хаџића. Како се испоставило у истрази, у њих је пуцано док су били у аутомобилу којим су се непосредно пре тога довезли до виле. На месту убиства пронађено је 29 чаура, а обојица мушкараца погођена су са по најмање 10 метака – у груди, врат, руке и ноге, пренели су медији.

Према информацијама до којих је „Политика” дошла, телефонски позив који је Вељко Беливук обавио са атинског аеродрома непосредно након злочина у престоници Грчке био је у почетку истраге једини посредни доказ који га је индиректно доводио у везу са убиством „шкаљараца” Дедовића и Стаматовића.

Фото: АТА имагес

 

Недуго после двоструког убиства у Атини, српски истражни органи су од колега из Грчке добили информацију да постоје одређене индиције које указују на то да су у пуцњави учествовали српски држављани. Сходно томе, српски истражитељи су почели да раде на овом случају.

– Српској полицији достављена је информација да је сигнал телефона Вељка Беливука, у тренутку пуцњаве у Атини, лоциран у Солуну. Тим поводом, Беливук је, у својству грађанина, у септембру 2020. испитиван у Трећем одељењу ПУ за град Београд – открива саговорник нашег листа.

Током испитивања, Беливук није негирао да се у време убиства Дедовића и Стаматовића налазио у Грчкој. Тврдио је да је у Солуну био туристички. О саслушању Беливука, како незванично сазнајемо, сачињена је службена белешка, али против њега тада није поднета кривична пријава.

– До сада прикупљени подаци указују на то да је један од непосредних извршилаца двоструког убиства у Атини био Новосађанин Љубомир Лаиновић, старији син Бранислава Лаиновића Дугог, ликвидираног у марту 2000. године, испред београдског хотела „Србија”. Верује се да је Лаиновић у Дедовића и Стаматовића пуцао по налогу Беливука и Миљковића – наводи наш саговорник.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".