Из Владе Северне Македоније јуче су, кажу, тамошњим медијима саопштили да премијер Димитар Ковачевски ипак неће ићи у Кијев, “због интензивне агенде”.

Термин посете још није прецизиран, а председник скупштинског Одбора за међународне односе и исељенике, Миодраг Лекић (Демос), рекао је да се нада да вест о одласку у Кијев не улази у дневну дозу пропаганде која је, према његовим речима, упадљиво висока на црногорској политичкој сцени.

Истиче да ће за украјински народ, али и за Зеленског, бити добро да посете немају формални, медијско-ревијални карактер, већ конкретне садржаје - првенствено за мир, окончање рата и дипломатско решење конфликта.

- То је заправо интерес украјнског народа - да се зауставе његове велике патње у овом рату. Уосталом, остаје да видимо билансе балканске композиције за Кијев. Остаје, такође, и да исти састав покрене и балкански воз за Брисел, који је очигледно негде заустављен, због неког квара -, рекао је Лекић Вијестима.

Додао је да је за веровати да је најава посете прецизно дефинисана на линији Украјина - Црна Гора, без организације неке треће стране.

Подгорички дневник подсећа да је Абазовић, у телефонском разговору са Зеленским, рекао да Црна Гора пружа отворену подршку независности, територијалном интегритету и суверенитету Украјине, додајући да се нада да ће она добити статус кандидата за улазак у ЕУ.

Фото: Танјуг

 

Премијер је, како је саопштено из његовог кабинета, рекао Зеленском и да се европске вредности слободе и права на сопствени избор данас бране изван граница ЕУ, и да Црна Гора стопроцентно подржава однос ЕУ према руској инвазији.

Црна Гора је почетком априла усвојила пакет санкција ЕУ Русији због војне инвазије на Украјину, а који се односи на 696 руских држављана, финансијске институције, имовину, промет, дистрибуцију добара...

Министарство унутрашњих послова (МУП) саопштило је у петак да су “замрзнуте” 44 некретнине 34 руска држављанина, којима су претходно уведене санкције.

Лекић упозорава да влада мора бити транспарентна и усаглашена у вези са ставовима и изјавама, и да стога треба да демистификује информацију о војној помоћи Украјни.

”За почетак, да се објасни јавности, па и нама у парламенту, зашто на сајту Министарства одбране стоји да је ''усвојена одлука владе о наставку војне помоћи Црне Горе Украјни'', док на сајту Владе с исте, седме седнице, одржане 9. јуна, нема такве тачке, а још мање информације о томе", навео је Лекић.

Тешко је, каже, да се уз производњу оваквих нејасноћа влада може узети за озбиљно, и то поводом тако осетљивог спољнополитичког питања као што је рат у Украјни.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".