Iz Vlade Severne Makedonije juče su, kažu, tamošnjim medijima saopštili da premijer Dimitar Kovačevski ipak neće ići u Kijev, “zbog intenzivne agende”.

Termin posete još nije preciziran, a predsednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Miodrag Lekić (Demos), rekao je da se nada da vest o odlasku u Kijev ne ulazi u dnevnu dozu propagande koja je, prema njegovim rečima, upadljivo visoka na crnogorskoj političkoj sceni.

Ističe da će za ukrajinski narod, ali i za Zelenskog, biti dobro da posete nemaju formalni, medijsko-revijalni karakter, već konkretne sadržaje - prvenstveno za mir, okončanje rata i diplomatsko rešenje konflikta.

- To je zapravo interes ukrajnskog naroda - da se zaustave njegove velike patnje u ovom ratu. Uostalom, ostaje da vidimo bilanse balkanske kompozicije za Kijev. Ostaje, takođe, i da isti sastav pokrene i balkanski voz za Brisel, koji je očigledno negde zaustavljen, zbog nekog kvara -, rekao je Lekić Vijestima.

Dodao je da je za verovati da je najava posete precizno definisana na liniji Ukrajina - Crna Gora, bez organizacije neke treće strane.

Podgorički dnevnik podseća da je Abazović, u telefonskom razgovoru sa Zelenskim, rekao da Crna Gora pruža otvorenu podršku nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine, dodajući da se nada da će ona dobiti status kandidata za ulazak u EU.

Foto: Tanjug

 

Premijer je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, rekao Zelenskom i da se evropske vrednosti slobode i prava na sopstveni izbor danas brane izvan granica EU, i da Crna Gora stoprocentno podržava odnos EU prema ruskoj invaziji.

Crna Gora je početkom aprila usvojila paket sankcija EU Rusiji zbog vojne invazije na Ukrajinu, a koji se odnosi na 696 ruskih državljana, finansijske institucije, imovinu, promet, distribuciju dobara...

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je u petak da su “zamrznute” 44 nekretnine 34 ruska državljanina, kojima su prethodno uvedene sankcije.

Lekić upozorava da vlada mora biti transparentna i usaglašena u vezi sa stavovima i izjavama, i da stoga treba da demistifikuje informaciju o vojnoj pomoći Ukrajni.

”Za početak, da se objasni javnosti, pa i nama u parlamentu, zašto na sajtu Ministarstva odbrane stoji da je ''usvojena odluka vlade o nastavku vojne pomoći Crne Gore Ukrajni'', dok na sajtu Vlade s iste, sedme sednice, održane 9. juna, nema takve tačke, a još manje informacije o tome", naveo je Lekić.

Teško je, kaže, da se uz proizvodnju ovakvih nejasnoća vlada može uzeti za ozbiljno, i to povodom tako osetljivog spoljnopolitičkog pitanja kao što je rat u Ukrajni.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".