Међутим, у најновијој полицијско-ускочкој акцији у истражној мрежи ухваћена су три полицајца... Тако барем тврде УСКОК и МУП који су заједнички водили криминалистичко истраживање над осам особа.

Међу овим особама, три су им недоступне, а како се незванично сазнаје Кемал Р., Душан Г. и Младен Ш. Кемал Р. и Младен Ш. су осумњичени припадници црногорско-српског криминалног миљеа, а локални медији извештавали су о њиховим "пословима", хапшењима, атентатима...

Што се тиче Хрватске, истрагом је обухваћено пет особа, међу којима три полицајца, међу којима је и један пензионер.

Сумња се да су он и Жељко Ц. тражили од својих колега Анђелка Х. и Томицу С. одређене провере у информационом систему МУП-а. Лица која су захтевала ове провере потом би новац уплатила на рачун, а тај новац је, како се сумња, подигла Љиљана Ш. и Андреј К., који су у сродству са једним од осумњичених полицајаца. Према подацима УСКОК-а и МУП-а, све наведено одвијало се од јануара 2019. до 11. јуна 2022. године у Хрватској и Словенији, а двојица осумњичених полицијских службеника били су запослени у Станици граничне полиције Мацељ.

Фото: Танјуг/АП

 

Њихове "услуге" плаћене су по 200 до 300 евра, а на крају се сумња да су осумњичени прибавили најмање 12.000 евра и 49.730 српских динара, а тај новац им је подељен на још неутврђен начин. Петорица ухапшених у Хрватској су на саслушању, а након саслушања двојица осумњичених пуштена су да се бране са слободе, док УСКОК тражи истражни затвор за тројицу полицајаца. Иначе, ова хапшења, незванично се сазнаје, својеврсни су наставак неколико претходних оперативних акција, које су обележила злочиначка удружења која су се бавила фалсификовањем исправа, укључујући и пасоше.

ФОТО: Архива

 

Реч је о акцијама које су спроведене током 2019. и 2020. године, а на крају су резултирале већим бројем кривичних пријава против више лица. Што се тиче сада ухапшених полицајаца, сумња се да су провере извршили уласком у информациони систем МУП-а са својом шифром. Једном приликом су проверили шта се дешава са фалсификованим пасошем на име Жарко З., и фотографијом преминуле особе. Та провера је показала да је са тим пасошем све у реду. Међутим, провера за Томиславом Живковићем показала је да је за њим расписана потерница и ЕУН, уз налог за хапшење јер се сумњичи да је члан групе Жељка Раића, коме се у Сплиту тренутно суди за број злочина, укључујући убиство, изнуду и дрогу...

(Вечерњи лист)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".