Према извештају који је данас објављен најмање 196 свештеника у немачкој католичкој бискупији Минстер сумњичи се за сексуално злостављање малолетника између 1945. и 2020. године, наводи се у саопштењу универзитета у том граду где су сумирани налази.


Како наводи АП, то је само додатак на већ откривене случајеве у другим бискупијама који су потресли цркву у овој земљи.

Наводи се да је студију наручила бискупија у западној Немачкој и да ју је више од две године спроводио тим са универзитета у Минстеру.

Додаје се да су католички званичници годинама заташкавали скандале или су само површно интервенисали.

- Бискупи и други званичници били су у неким случајевима у великој мери упознати о злостављању - рекао је коаутор студије Томас Гросболтинг.

Прецизира се и да 196 свештеника осумњичених за злостављање чини око четири одсто свих у епархији између 1945. и 2020. године.

Аутори студије навели су да су око пет одсто њих били "серијски" насилници, а да је сваки од њих био одговоран за више од 10 дела.

Додаје се да је било најмање 610 жртава, али се страхује да је стварна бројка вероватно осам до 10 пута већа.

Међутим, већина свештеника осумњичених за злостављање само је премештена на други положај, без умањивања пасторалних дужности, показало је истраживање.

АП подсећа да је извештај, који је у јануару наручила Минхенска надбискупија, за нерешавање случајева злостављања апострофирао низ бивших и садашњих црквених званичника.

Наводи се да је међу њима и пензионисани папа Бенедикт, који је као кардинал Јозеф Рацингер био надбискуп у Минхену и Фрајзингу од 1977. до 1982. године.

Према извештају који је 2018. наручила црква, најмање 3.677 људи били су жртве свештенства у Немачкој између 1946. и 2014. године, а више од њих било је млађе од 13 година.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".