Владимир Путин је 24. фебруара покренуо напад на суседну земљу, што је изазвало брзу реакцију западне међународне заједнице. САД и њихови НАТО савезници увели су оштре финансијске санкције против руске економије и московске елите и послали милијарде долара војне и хуманитарне помоћи кијевским снагама.

Како се сазнаје, државна телевизија Русија-1 поручила је да Москва треба да премести војне снаге близу САД, позивајући се на наређење председника Никарагве Данијела Ортеге којим се даје дозвола да руске снаге остану у његовој земљи. Централноамеричка земља се налази око 3.000 километара јужно од САД.

Водитељка руске телевизијска Олга Скабејева тврди да је "најнепријатнија трешња на врху демократске торте за Сједињене Државе" то што је Ортега "дао дозволу да руске трупе, бродови и авиони уђу у Никарагву". Московске снаге ће се наводно налазити у централноамеричкој земљи и у другој половини 2022. у "хуманитарне сврхе".

- Шта сте хтели? Ако амерички ракетни системи могу скоро да стигну до Москве са украјинске територије, време је да Русија избаци нешто моћно ближе Америци - рекла је Скабејева.

Додаје се и да је Руска новинска агенција Тас известила у среду да је Ортега "потписао наредбу о продужењу дозволе за присуство страних војних контингената, укључујући и руске, према званичном владином гласнику". Упркос процени Скабејеве, у извештају Тас-а се наводи да је Ортега дао дозволу и трупама из САД—поред снага из Венецуеле, Хондураса, Гватемале, Доминиканске Републике, Кубе, Мексика и Салвадора.

Наиме, Ортега је био непоколебљив савезник Русије још од периода када је био на челу револуције која је збацила диктатора Анастасија Сомозу 1979. године. Ортега је био председник од 1985. до 1990. године, пре него што је поново изабран на власт 2007. године.

У месецу априлу, панел новинара и експерата се у емисији Русије-1 смејао док су разговарали о могућности извођења нуклеарних удара на градове САД.

Те сугестије су уследиле након што је Русија наводно тестирала нуклеарну ракету Сармат у северозападном региону земље и успешно погодила циљеве на полуострву Камчатка, удаљеном око 4.500 километара. Путин је тада рекао да је дуго очекивано оружје "способно да савлада сва савремена средства противракетне одбране".

Иако су Владимир Путин и други руски лидери наводно веровали да ће брзо преузети контролу над Украјином и да ће их људи који говоре руски у земљи дочекати раширених руку, наишли су на жесток отпор, пише "Њузвик". Русија је била принуђена да у великој мери одступи од свог циља рушења владе у Кијеву и да уместо тога своје војне операције усмери на источни регион Донбас. Како би оправдао међународно осуђену инвазију, Путин је тврдио да његове снаге раде на ослобађању оних који говоре руски језик од "нацистиста".

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".