1) Рођен у октобру 1976. године, бивши побуњеник и боксер аматер Рамзан Кадиров постао је премијер Чеченије 2005. године, али већина аналитичара каже да је он де факто лидер у региону. За председника је постављен у априлу 2007.

Кадиров је раније био шеф обезбеђења свог оца Ахмада Кадирова, промосковског председника Чеченије изабраног 2003. Ахмад је касније убијен у бомбашком нападу 2004. године. Огњеник којег подржава Кремљ познат је по свом живописном начину живота. Држи велике мачке у личном зоолошком врту у близини своје виле, поседује позлаћени пиштољ и често изводи традиционалне чеченске плесове у јавности.

Фото: Профимедиа

 

2)  Кадиров је окупио велику личну милицију, која броји на хиљаде. Групе за људска права и локално становништво кажу да користе тешке руке да изврше Кадировљеве личне декрете и прожимају друштво страхом.

Шеф руске групе за људска права Меморијал Олег Орлов оптужио је Кадирова да води тоталитарни режим.

Кадиров портпарол Алви Каримов каже да групе за људска права погрешно тумаче ситуацију, а сам Кадиров је стално порицао било какву умешаност у отмице или мучење.

Кадиров каже да су његове снаге донеле безбедност региону који је потресен у два сепаратистичка рата од 1994. године. Кремљ му је у великој мери заслужан за обнову мале муслиманске републике и њеног главног града Грозног, као и за обезбеђење на улици преко својих бораца.

Кремљ му приписује заслуге за држање побуњеника у Чеченији усред растуће исламистичке побуне широм Северног Кавказа, иако групе за људска права кажу да је то учинио путем насиља.

Фото: Профимедиа

 

3) Муслиман суфија који фаворизује полигамију и вео за жене, неки аналитичари кажу да је Кремљ у замену за сузбијање побуњеничких напада пустио Кадирова да уведе своју радикалну визију ислама, која је често у супротности са секуларним уставом Русије. Уредба из 2007. којом се гологлавим женама забрањује улазак у државне зграде данас се стриктно поштује, као и периодичне забране алкохола.

Кадиров је наводно рекао да жели да уведе исламски шеријатски закон у Чеченији, али је такође рекао да се придржава руског закона. Ова конфузија навела је неке аналитичаре да кажу да би Чеченија могла поново да иде ка аутономији.

4) Лидер је доспео на међународне наслове у априлу 2010. када су аустријски истражитељи рекли да верују да је Кадиров наредио наводно киднаповање чеченског изгнаника у Бечу, који је потом умро.

Ово откриће уследило је након оптужби полиције у Дубаију, која је оптужила блиског саветника Кадирова, Адама Делимханова, да је организовао убиство другог чеченског ривала у Емиратима. Делимкханов је негирао умешаност.

Фото: ЕПА

 

5) Кадиров је 2009. добио грађанску парницу за клевету против шефа Меморијала Орлова, коме је наређено да повуче изјаву да је чеченски лидер одговоран за убиство истакнуте активисткиње за људска права Наталије Естемирове у јулу 2009.

Орлов је сада у току кривичног суђења за клевету и могао би да се суочи са до три године затвора.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".