1) Rođen u oktobru 1976. godine, bivši pobunjenik i bokser amater Ramzan Kadirov postao je premijer Čečenije 2005. godine, ali većina analitičara kaže da je on de fakto lider u regionu. Za predsednika je postavljen u aprilu 2007.

Kadirov je ranije bio šef obezbeđenja svog oca Ahmada Kadirova, promoskovskog predsednika Čečenije izabranog 2003. Ahmad je kasnije ubijen u bombaškom napadu 2004. godine. Ognjenik kojeg podržava Kremlj poznat je po svom živopisnom načinu života. Drži velike mačke u ličnom zoološkom vrtu u blizini svoje vile, poseduje pozlaćeni pištolj i često izvodi tradicionalne čečenske plesove u javnosti.

Foto: Profimedia

 

2)  Kadirov je okupio veliku ličnu miliciju, koja broji na hiljade. Grupe za ljudska prava i lokalno stanovništvo kažu da koriste teške ruke da izvrše Kadirovljeve lične dekrete i prožimaju društvo strahom.

Šef ruske grupe za ljudska prava Memorijal Oleg Orlov optužio je Kadirova da vodi totalitarni režim.

Kadirov portparol Alvi Karimov kaže da grupe za ljudska prava pogrešno tumače situaciju, a sam Kadirov je stalno poricao bilo kakvu umešanost u otmice ili mučenje.

Kadirov kaže da su njegove snage donele bezbednost regionu koji je potresen u dva separatistička rata od 1994. godine. Kremlj mu je u velikoj meri zaslužan za obnovu male muslimanske republike i njenog glavnog grada Groznog, kao i za obezbeđenje na ulici preko svojih boraca.

Kremlj mu pripisuje zasluge za držanje pobunjenika u Čečeniji usred rastuće islamističke pobune širom Severnog Kavkaza, iako grupe za ljudska prava kažu da je to učinio putem nasilja.

Foto: Profimedia

 

3) Musliman sufija koji favorizuje poligamiju i veo za žene, neki analitičari kažu da je Kremlj u zamenu za suzbijanje pobunjeničkih napada pustio Kadirova da uvede svoju radikalnu viziju islama, koja je često u suprotnosti sa sekularnim ustavom Rusije. Uredba iz 2007. kojom se gologlavim ženama zabranjuje ulazak u državne zgrade danas se striktno poštuje, kao i periodične zabrane alkohola.

Kadirov je navodno rekao da želi da uvede islamski šerijatski zakon u Čečeniji, ali je takođe rekao da se pridržava ruskog zakona. Ova konfuzija navela je neke analitičare da kažu da bi Čečenija mogla ponovo da ide ka autonomiji.

4) Lider je dospeo na međunarodne naslove u aprilu 2010. kada su austrijski istražitelji rekli da veruju da je Kadirov naredio navodno kidnapovanje čečenskog izgnanika u Beču, koji je potom umro.

Ovo otkriće usledilo je nakon optužbi policije u Dubaiju, koja je optužila bliskog savetnika Kadirova, Adama Delimhanova, da je organizovao ubistvo drugog čečenskog rivala u Emiratima. Delimkhanov je negirao umešanost.

Foto: EPA

 

5) Kadirov je 2009. dobio građansku parnicu za klevetu protiv šefa Memorijala Orlova, kome je naređeno da povuče izjavu da je čečenski lider odgovoran za ubistvo istaknute aktivistkinje za ljudska prava Natalije Estemirove u julu 2009.

Orlov je sada u toku krivičnog suđenja za klevetu i mogao bi da se suoči sa do tri godine zatvora.

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".