Ипак, пар дана касније, латвијски редитељ Алвис Херманис оцењује да би ипак требало.

- Сви се сећамо да је управо током њене власти развијен гасовод Северни ток 2, да је Русија потпуно корумпирала немачку источну политику и да је Меркелова урадила све могуће да спречи приближавање Украјине НАТО - објавио је Херманис на Фејсбуку.

Ангела је одговорна и за сахрањивање немачког концепта атомске енергије и што је свет прихватио Путинову Русију за поузданог партнера.

- Ипак испада да је данашња трагедија наслеђе Меркелове - указавши да је 2014. имао дуг разговор са Меркеловом. Он је тада, за Салцбуршки лтњи фестивал поставио Вердијевог Трубадура. Према сопственим речима, Меркелова га је пред генералну пробу позвала на ручак и тако су "практично удвоје" провели сат и по.

Фото: Танјуг/АП

 

- Разговарали смо безмало само о једној теми - о Владимиру Путину - наставља редитељ у објави. "Било је то после руске анексије Крима и Херманис наводи да се Меркелова тада трудила да схвати логику Путиновог потеза, као и да је она према руском председнику показивала велико страхопоштовање", истакао је.

- Нисам политичар, па ми је препричала разне, приватне анегдоте о односу са Путином у којима сам уочио њихову узајамну психолошку повезаност и зависност - пише Херманис.

Фото: Профимедиа

 

Бивша немачка канцеларска је у уторак увече дала интервју за Шпигел, први од како је у децембру, после 16 година, сишла са власти. На питање о последњих месеци оштрој критици њене руске политици коју је водила, рекла је: "Дакле, не видим ништа за шта сада треба да кажем да је било погрешно и стога се нећу извињавати".

Херманис је већ дуго међу у Европи веома траженим позоришним редитељима. У Немачкој је, међутим, доспео под ватру због контроверзних изјава о избегличкој политици Берлина.

(ДПА)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".