- Generalni sekretar će sastanke vezane za planiranu posetu Nemačkoj i Rumuniji obaviti na daljinu, a ne lično. Dijagnostifikovan mu je herpes zoster, koje se može javiti nakon kovid-19, i radi od kuće - izjavio je zvaničnik Rojtersu.

Stoltenberg je sredinom maja bio pozitivan na korona virus, a tokom bolesti imao je blage simptome i radio je od kuće, saopštio je portparol Zapadne vojne alijanse.

Generalni sekretar NATO je trebalo da se sastane sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom danas u Berlinu i prisustvuje sastanku sa liderima Rumunije, Poljske i Mađarske u Bukureštu u petak, navodi Rojters.

Foto: Profimedia

 

 

Herpes zoster je posledica ponovne aktivacije varičela-zoster virusa, pri čemu na koži jedne strane lica ili tela izbijaju bolni plikovi. Kad se čovek prvi put inficira tim virusom, nastaju varičele (ovčije boginje), što se uglavnom dešava u detinjstvu. Zoster nastaje reaktivacijom latentnog virusa kod osoba koje su prebolele varičelu. Manifestuje se u obliku grupisanih plikova na koži koji se protežu uzdužno, prateći  spinalne nerve. Ceo proces može da bude popraćen povećajem limfnih čvorova koji se nalaze u blizini.

To je bolest koja se javlja, uglavnom, kod odraslih osoba, a kod dece samo u izuzetnim okolnostima. Najčešće se javlja u starosnoj dobi između 60 i 70 godine. Češće se dešava kod osoba koje boluju od hroničnih bolesti, nekih malignih bolesti, te kod onih sa oslabljenim imunitetom (poput ljudi koji su preležali koronu).

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".