САД су одобриле могућу продају резервних делова за бродове у вредности од 120 милиона долара да помогну Тајвану у одржавању ратних пловила, потребних да се обезбеди борбена готовост у "одговору на тренутне и будуће претње", саопштили су амерички званичници.


Америчка агенција за одбрамбену и безбедносну сарадњу навела је у саопштењу да је доставила потребну сертификацију, којом се обавештава Конгрес након одобрења Стејт департмента за продају, по захтеву де факто амбасаде Тајвана у Вашингтону, преноси Ројтерс.

Речено је да продаја обухвата некласификоване резервне делове и средства за поправку бродова и бродских система, логистичку и техничку помоћ, као и техничку логистичку подршку представника владе САД и извођача.

Фото: гугл мапе принтскрин/Јутјуб принтскрин/BackStageProd

 


- Предложена продаја ће допринети одржању флоте површинских пловила примаоца, повећавајући његову способност да одговори на тренутне и будуће претње - наводи се у саопштењу од среде, уз напомену да ће делови бити набављени од „одобрених добављача америчке морнарице и/или из залиха америчке морнарице".

Министарство одбране у Тајпеју саопштило је да се очекује да споразум ступи на снагу у року од месец дана и изразило је захвалност Сједињеним Државама због подршке.

- С обзиром на недавне честе активности кинеских ратних бродова у мору и ваздушном простору око наше земље, делови које су Сједињене Државе пристале да продају помоћи ће да се одржи одговарајућа опрема и употреба наших морнаричких бродова и да се задовоље стварне потребе задатака борбене готовости наводи се у саопштењу Тајпеја.

Фото: Профимедиа

 


Већина главних тајванских ратних бродова су произведени или пројектовани у САД, које имају закон по коме су се обавезале да војно помажу острво, наводи Ројтерс.

Вашингтон нема званичне дипломатске односе са Тајваном, кога не признаје већина земаља, а ово острво Кина сматра својом сувереном територијом.

Помоћ Тајвану долази у светлу појачаних војних и дипломатских натезања са Кином. Тензије се најчешће своде на блиске сусрете ратних авиона и пловила у осетљивој зони.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Моћ змаја са истока: Оружане снаге Кине

 

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".