Директорка Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији, Милана Рикановић, навела је да 76 одсто жена каже да су саме заслужне за своју безбедност што, како сматра, значи да жене не верују институцијама, да се ослањају на сопствене стратегије и саме праве начине како да себе не доведу у небезбедну ситуацију.


- То нам додатно потврђује зашто ми не користимо јавне просторе на исте начине - рекла је Рикановић на конференцији у Етнографском музеју у Београду.

Фото: Милош Миливојевић/Танјуг


Навела је да је трећина жена доживела неки облик насиља у јавном простору и ништа није урадила, односно није тражила заштиту државних институција.

Рикановић је поручила да одговор на насиље у јавном простору и на било какво насиље над женама и девојчицама захтева заједнички приступ.

На конференцији су, између осталих, говориле државна секретарка у Министарству рударства и енергетике Маја Матија Ристић и државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић.

Божовић је рекла да су питања превенције и заштите жена и девојчица, људских права, родне равноправности и борбе против сваког вида насиља тема којој је држава Србија посвећена.

Фото: Милош Миливојевић/Танјуг

 


- Ово је друштвени, глобални феномен са којим се све државе света боре. Србија је, што показују сва документа, истраживања и извештаји, снажно посвећена када је у питању законодавни механизам - истакла је Божовић.

Додала је да смо међу првим земљама усвојили Истанбулску конвенцију Савета Европе, да добијамо све позитивне препоруке и из Уједињених нација, да смо усвојили Стратегију борбе против насиља 2021-2025. године.

Амбасадорка Уједињеног Краљевства у Србији Шан Меклауд је рекла да као жена, амбасадорка и као мајка, саосећа са сваком женом која је имала искуство родно занованог насиља.

Навела је да је већина наших комшиница, колегиница, пријатељица нажалост доживела насиље на улици, у парку, на пијаци, у јавном превозу или код куће, а да многе од њих нису спремне да то поделе са другима јер, како је казала, осећају стид и немају поверење да ће их неко заштити уколико проговоре, да ће се нешто променити на боље.

- Овим истраживањем покушавамо то да променимо - истакла је амбасадорка Меклауд.

Конференција је реализована у оквиру пројекта "Сигурност жена и девојчица у јавном простору" који спроводи Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији у сарадњи са Координационим телом за родну равноправност Владе Србије и Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а уз подршку Владе Уједињеног Краљевства и Британске амбасаде у Београду.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".