Према тврдњама заменика пољског министра спољних послова, Павела Јаблонског, Финска и Шведска неће бити примљене у НАТО савез на следећем самиту Алијансе који се одржава у Мадриду крајем јуна. Како је он објаснио, свака од земаља које желе да постану чланице НАТО морају да спроведу одређене реформе како би достигле стандарде која захтева Алијанса.

- Мислим да је Мадрид прерано. Ако говоримо о пријему нових чланица у НАТО, то је дуг процесс који захтева и процесе у самим државама. Није то ни тако лако, ни тако брзо, а потрајаће најмање неколико месеци - изјавио је Јаблонски пољском радију "РМФ" ФМ.

Фото: Танјуг/АП

 

Како је и сам рекао, Турска ће на крају ипак пристати и неће блокирати тај процес. Да подсетимо, Турска је од старта била против пријема Финске и Шведске у НАТО упутивши оштре речи председника Реџипа Тајипа Ердогана који је рекао да су ове две скандинавске земље "легло терориста". Да би те две земље постале пуноправне чланице НАТО, потребно је да свих 30 земаља које чине ту алијансу да свој глас. Према писању медија, сада се врши велики притисак н ате две земље да попусте захтевима Анкаре, а у току су И припреме за завничлне разговоре између Финске, Шведске и Турске.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".