Prema tvrdnjama zamenika poljskog ministra spoljnih poslova, Pavela Jablonskog, Finska i Švedska neće biti primljene u NATO savez na sledećem samitu Alijanse koji se održava u Madridu krajem juna. Kako je on objasnio, svaka od zemalja koje žele da postanu članice NATO moraju da sprovedu određene reforme kako bi dostigle standarde koja zahteva Alijansa.

- Mislim da je Madrid prerano. Ako govorimo o prijemu novih članica u NATO, to je dug process koji zahteva i procese u samim državama. Nije to ni tako lako, ni tako brzo, a potrajaće najmanje nekoliko meseci - izjavio je Jablonski poljskom radiju "RMF" FM.

Foto: Tanjug/AP

 

Kako je i sam rekao, Turska će na kraju ipak pristati i neće blokirati taj proces. Da podsetimo, Turska je od starta bila protiv prijema Finske i Švedske u NATO uputivši oštre reči predsednika Redžipa Tajipa Erdogana koji je rekao da su ove dve skandinavske zemlje "leglo terorista". Da bi te dve zemlje postale punopravne članice NATO, potrebno je da svih 30 zemalja koje čine tu alijansu da svoj glas. Prema pisanju medija, sada se vrši veliki pritisak n ate dve zemlje da popuste zahtevima Ankare, a u toku su I pripreme za zavničlne razgovore između Finske, Švedske i Turske.

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".