Турски лидер је своју политичку каријеру започео као градоначелник Истанбула од 1994. до 1998. године. Пре тога је био члан Турске Партије благостања и оснивач и лидер Правде и Партија развоја (АКП).

Оно што мало ко зна јесте да је Ердоган 1999. године осуђен на 10 месеци затвора, али је ослобођен након што је одслужио четири године. Осуђен је за изазивање верске мржње након што је прочитао исламску песму, у којој су били стихови: „Џамије су наше касарне, куполе наши шлемови, минарети наши бајонети и верници наши војници...“

Његова политичка каријера прожета је бројнм турбуленцијама. Провео је 11 година као премијер Турске, почевши од 2003. године, годину дана након формирања АКП. 

Фото: Танјуг/АП

 

Не тако давне 2014. био је први директно изабран председник Турске. Тада се дешава нагли преокрет у његовој каријири. Војска је покушала државни удар не би ли успела да свргне Ердогана у јулу 2016. године.

Други и битинији део њеогове владавине везан је за референдум из 2017. године који је подржао и којим су повећана овлашћења председника. На том референдуму победио је са незнатном већином. Ердоган је тада негирао да жели да наметне исламске вредности, али критичари указују на његов неуспели покушај да криминализује прељубу и покушаје да се уведу „зоне без алкохола“, као доказ за супротно.

ЕРДОГАНОВ СТАВ О КУРДИМА:

Турски председник се већ дуго бори против Курда на свим могућим фронтовима. Иако је у прошлости покушавао да преговара са њима, углавном их све етикетира као терористе. 

Неки Курди годинама покушавају да успоставе безбедна уточишта у земљама попут Сирије и Ирака. Он је дуго одбијао покушаје Курда да изграде било какву врсту упоришта. Ердоган је 2011. године био осумњичен да је употребио хемијско оружје у нападу на курдско село. Наравно, он је то негирао. 

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".