Република Кина је забранила руским авио-компанијама да лете авионима у страном власништву преко њеног ваздушног простора, јавила је руска новинска агенција РБК, након што је председник Владимир Путин довео у сумњу власништво над авионима дозвољавајући им да се пререгиструју у Русији како би избегао заплену због санкција Москви услед напада на Украјину.

Са друге стране, Европска унија, дом великих компанија за лизинг авиона, забранила је продају или изнајмљивање авиона руским превозницима у фебруару. Путин је одговорио тако што је у марту одобрио меру пререгистрације, што је изазвало сугестије да страни власници можда никада неће повратити авионе вредне милијарде долара, пише АП.

Фото: Pang Xinglei/Xinhua via AP

 

Кинеска управа за цивилно ваздухопловство није одмах одговорила на захтев за потврду и детаље одлуке.

Такође, Влада председника Си Ђинпинга саопштила је у фебруару да има пријатељство "без граница" са Москвом, али је покушала да се дистанцира од Путиновог рата. Пекинг је критиковао западне санкције, али изгледа да избегава кораке који би могли да се виде као помоћ Москви због страха од могућих казни против кинеских компанија.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".