Republika Kina je zabranila ruskim avio-kompanijama da lete avionima u stranom vlasništvu preko njenog vazdušnog prostora, javila je ruska novinska agencija RBK, nakon što je predsednik Vladimir Putin doveo u sumnju vlasništvo nad avionima dozvoljavajući im da se preregistruju u Rusiji kako bi izbegao zaplenu zbog sankcija Moskvi usled napada na Ukrajinu.

Sa druge strane, Evropska unija, dom velikih kompanija za lizing aviona, zabranila je prodaju ili iznajmljivanje aviona ruskim prevoznicima u februaru. Putin je odgovorio tako što je u martu odobrio meru preregistracije, što je izazvalo sugestije da strani vlasnici možda nikada neće povratiti avione vredne milijarde dolara, piše AP.

Foto: Pang Xinglei/Xinhua via AP

 

Kineska uprava za civilno vazduhoplovstvo nije odmah odgovorila na zahtev za potvrdu i detalje odluke.

Takođe, Vlada predsednika Si Đinpinga saopštila je u februaru da ima prijateljstvo "bez granica" sa Moskvom, ali je pokušala da se distancira od Putinovog rata. Peking je kritikovao zapadne sankcije, ali izgleda da izbegava korake koji bi mogli da se vide kao pomoć Moskvi zbog straha od mogućih kazni protiv kineskih kompanija.

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".