Зову је легендом. У њеној емисији Лејди Гага је признала да је била сексуално злостављана. Винфри је данас позната "дама на телевизији" и први црни милијардер у историји. Међутим, пре него што је стигла до звезда, морала је да прође кроз пакао.

 

Опра Винфри


Рођена је 29. јануара 1954. године у Кошћуску - малом граду у Мисисипију. Она није била планирано дете, нити дете за које су родитељи спремни. Вернити Ли и Вернон Винфри, чланови протестантске баптистичке заједнице, били су тинејџери који су живели ван брака. Њихова веза је пукла убрзо након рођења ћерке, чије су име узели из „Књиге о Рути” у Старом завету. Занимљиво, требало је да звучи Орпах, али грешка је резултирала Опром, какву данас добро познајемо.

Пошто родитељи девојчице нису били спремни за нову улогу, о њој се бринула бака. Хети Меј је била велика верница. Хети Меј је веровала у Бога, а мала Опра је врло брзо научила да чита свету књигу. Са три године је рецитовала своје прве библијске стихове, због чега је добила надимак „проповедница“.

Хети Меј је такође веровала у напоран рад, који је мала Опра убрзо доживела. Носећи круте џакове направљене од џакова за кромпир, свакодневно је помагала око фарме хранећи кокошке и свиње. Било је тешко, али сигурно. Међутим, ситуација се убрзо променила.

Фото: AP Photo/Kevin Wolf

 

 

Малтретирање


Када је Опра имала шест година, преселила се код своје мајке. Вернити је напорно радила као собарица, покушавајући да издржава себе и бебу. Нажалост, то је значило да није била у стању да заштити своју ћерку од сексуалног узнемиравања чији је тада била жртва. После година злостављања, Опра је родила дечака са 14 година. Отац детета је био ујак тинејџерке. Мој синчић је умро убрзо након порођаја. Био је то један од најтежих и најмрачнијих периода у њеном животу.

- Била сам нула и тако се осећала. Утапала сам бол дрогом и алкохолом. Не знам шта би са мном било да ме отац није одвео код себе – рекла је Винфри годинама касније.

 

Нови живот

Фото: Танјуг/AP Photo/Kiichiro Sato

 

 

Са 15 година, Опра се преселила да живи са оцем у Тенесију. Вернон се показао као захтеван, али брижан чувар. Он је терао своју ћерку да учи и бринуо се за њено образовање. Опра је тада више учила, поправљала оцене, па чак и побеђивала на такмичењима и добијала стипендије. Започела је нови и бољи живот који ју је прво довео до дипломирања на Државном универзитету у Тенесију, а касније до тога да је запажена због свог стаса.

Године 1972. Опра је била рангирана као број 1 на избору за Miss Beauti Black Tennessee, а са 17 година је победила на такмичењу "Miss Fire Prevention". Због успеха је била позвана као гост на једном радију, где је као мисица читала вести. Њен глас одушевио је све. Она је добила посао!

 

Каријера


Почела је на радију, али исто тако убрзо се јавила и прва телевизијска кућа. Постала је најмлађа водитељка информативног програма познатог као  "News Channel 5", и прва водитељка црнкиња у Нешвилу.

Након што је 1975. дипломирала, своју страст према телевизији развила је у Балтимору, где се преселила. Прво је постала водитељка главне вечерње информативне емисије у огранку ЦБС мреже, а касније је добила свој први, сопствени шоу. Почела је да води "People Are Talking" на локалном каналу. Пратио га је легендарни „Шоу Опре Винфри”.

Фото: Танјуг/AP / Chris Carlson

 

 

Филм


Након што је стекла име, зарадила милионе и била призната као једна од најутицајнијих жена у Америци, Опра је желела више. Сањала је о сребрном екрану. Ипак, деби је морао бити сјајан. И тако је 1985. глумила у филму Стивена Спилберга  "The Color Purple". Касније су, између осталих, у филмовима „Батлер” и „Селма”. Појавила се и као гошћа у неколико серија, укљ. у „Спремни за све” или „Бајер са Бел Ером”.

Бонус видео:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".