-Dakle, isti oni koji su u Hrvatskoj počinili zločine su to oružje nosili bosanskim Srbima. Bili su zato legitimna meta - kazao je Granić na jednoj tribini.


Naravno, kazao je, da je bilo kolateralnih žrtava, kao i u operaciji Oluja, ali kada se gleda istorija poslednjih 50 godina, takvih žrtava je u Oluji bilo manje nego u bilo kojoj operaciji zapadnih saveznika, poput Iraka ili Avganistana.

- Prema tome, itekako se pazilo na civile - kazao je Granić, koji za riječki dnevnik kaže da je Plenković, koji do sada ništa slično nije rekao, bio "maksimalno precizan" o ovom slučaju.

Podseća da je Plenković rekao da Hrvatska principijelno ne prihvata univerzalnu jurisdikciju Srbije i da će Hrvatska stoga odbaciti optužnice srpskog tužilaštva protiv četvorice pilota, ako, kako kaže, one postanu npravosnažne.
Smatra da je s obzirom na poziciju od Plenkovića to "apsolutno dovoljno" i da, kako kaže, premijer nije ni trebalo da ulazi u detalje događaja od pre 27 godina.

Granić se ograđuje da nije upoznat sa detaljima raketiranja Srba na Petrovačkoj cesti, ali je, kaže, kao ministar spoljnih poslova tada imao informaciju da se "nipošto nije radilo o napadu na izbeglice".

- Niko nije komandovao da se napadnu Srbi koji su otišli iz Hrvatske i to na području BiH. Sve je tu kristalno jasno, vojska koja se povlačila s teškim naoružanjem bila je cilj", tvrdi Granić i dodao da je haško tužilaštvo "svašta istraživalo, ali za ovo jednostavno nisu pokazali interes - rekao je bivši šef diplomatije Hrvatske.
U prilog Granićevim tvrdnjama Novi list podseća na izveštaj Hjuman rajts voča iz avgusta 1996. o operaciji Oluja, u kojem se poziva na razgovor sa svedocima koji su tvrdili da su “jedan ili dva hrvatska aviona” raketirali kolonu u blizini Bosanskog Petrovca i pritom "pogodili dva kamiona i nekoliko ličnih vozila i ubili najmanje pet i ranili 18 ljudi".

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".