На самом крају 2018. године имао је незгоду – пао је играјући кошарку, озибљно повредио кичму и завршио у болници, где је остао месец и по дана. Тада му је, међутим, откривен и тумор на пршљену. Он је тада успео да се опорави.

Фото: В. Данилов

– Тог дана сам се повредио играјући кошарку и пребачен сам у Ургентни центар у не баш новогодишњем расположењу. Лекари су констатовали да ми је пукао први пршљен и да су мале шансе да ћу најлуђу ноћ провести играјући чочек. Већ сутрадан се показало да је то, међутим, био тек почетак медицинског заплета за мене и мени блиске луде, пошто је на снимцима откривен и повелики тумор на четвртом пршљену. Наредње недеље су биле испуњене разноразним прегледима и анализама како би се утврдила природа тумора и како би лекари решили шта су могуће опције. Али да скратим како не бих склизнуо у патетику клинике Шварцвалд: имао сам врхунску негу, оперисао ме је тим сјајних лекара које је предводио доктор Загорац, тумор је одстрањен, спортска повреда санирана и ја сам, после више од шест недеља, напустио болницу – рекао је једном приликом Тасовац.

Он је тада поручио да не само да је нешто научио из те лекције, већ и да му је то једна од бољих ствари које су му се догодиле.

Фото: Танјуг

– Мислим да је ово једна од бољих ствари које су ми се десиле у животу. Да се нисам сломатао на кошарци, постојала је реална шанса да се тумор стар више од деценије не би био откривен на време, што је могло да има катастрофалне последице. Колико ког нешто на први поглед деловало лоше или болно – никад се не зна због чега је то добро. Уз то, схватио сам да имам далеко више правих пријатеља него што сам тога био свестан раније – рекао је тада Иван.

Нажалост, директор Београдске филхармоније, преминуо је у среду у свом дому у Београду око 21 сат.