Сабор УПЦ, која је под јурисдикцијом Руске православне цркве, усвојио је одговарајуће допуне и измене устава о управљању УПЦ, које значе њену потпуну самосталност и независност, наведено је саопштењу објављеном на сајту УПЦ, преноси агенција.


Савет се обратио и руским властима са захтевом за наставак преговарачког процеса.

Учесници Сабора су изразили наду да ће "проблем раскола у украјинском православљу бити превазиђен" и оценили да је први услов окончање заузимања цркава и принудно преношење парохија УПЦ у неканонску Православну Цркву Украјине (ПЦУ).

Фото: Танјуг/АП

 

Сабор УПЦ скреће и пажњу на "стварну зависност ПЦУ од Цариградске патријаршије" и на чињеницу да је канонски статус УПЦ „знатно инфериорнији“ у односу на слободе и могућности у спровођењу црквене делатности, које су предвиђене повељом УПЦ.

Православна црква Украјине је делимично призната православна црква чију је аутокефалност Васељенска патријаршија у Истанбулу одобрила у јануару 2019. године.

Тренутно аутокефалност Православне цркве Украјине признају Васељенска патријаршија Цариграда, Александријска патријаршија, Кипарска црква и Грчка црква.

Огласила се Руска православна црква

Московска патријаршија саопштила је данас да не може да одговори на одлуку Украјинске православне цркве да прогласи независност јер јој се она ни на који начин није обратила.

- С обзиром да Руска православна црква није добила никакво обавештење Украјинске православне цркве не можемо да одговоримо на информације које добијамо из штампе и са интернета. Молимо се за очување јединства Руске православне цркве. Молимо се за скори мир и крај крвопролића - написао је на свом Телеграм каналу портпарол Руске православне цркве Владимир Легојда.

Фото: Танјуг/АП

 

Он је оценио да се Украјинска православна црква налази у веома тешкој ситуацији и да је под притиском "са разних страна - власти, расколника, националистички настројених представника одређеног дела јавности, медија", преноси Интерфакс.


- У ситуацији када спољне силе покушавају да униште јединство Руске православне цркве, било би крајње неодговорно са наше стране да улазимо у детаљан коментар одлука донетих у самоуправној Украјинској православној цркви - нагласио је Легојда.
 

Накнадно се огласио и митрополит Иларион, руководилац Одељења за спољне везе московске патријаршије, рекавши да ће јединство између Руске православне цркве и Украјинске православне цркве и даље бити сачувано и да ће наставити да га јачају. Он је истакао да је Сабор УПЦ само потврдио њену финансијску и административну самосталност од Москве, те да никаквих новитета није било.

- Сабор Украјинске православне цркве потврдио је статус који има та канонска црква од 1990. године, када је добила томос о самоуправи од руског патријарха Алексија Другог, истакао је митрополит.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".