Влада Грчке разматра повратак рада на даљину, а Италијани чекају упутства за ограничавање употребе клима уређаја и осветљења у јавним зградама.

Иду киловати, окреће се бројчаник на сату Душана Симића у насељу "Партизан" на Ади Циганлији. Фрижидер, бојлер, кува се и кафа, каже, а генерално нам се не да. Морамо да палимо климу, као никад у мају, каже Јаворка Станић. Радојка Лек каже да зими због пећи на струју рачун је и до 9.000, лети око хиљаду и по.

Студије показују да и не знамо који апарат у кући највише троши. Па кад хоћемо да штедимо редовно гасимо сијалице, ТВ, радио, јер то најчешће и укључујемо. Велики потрошачи су бојлер, клима, рерна, рингла, пегла.

-Ја сам сигуран да сви користе пеглу на један идентичан начин, окрену термостат на максимум, крене пара да излази, а лепо пише којом температуром се пегла вуна, којом памук-, рекао је Андреј Чоха, предавач у школи "Никола Тесла".

Чоха каже да младе електротехничаре подсећа и на енергетску ефикасност.

Фото: Профимедиа

 

-Кад печете, ретко отварајте рерну, лонац бирајте према ширини рингле, кафу увек кувајте на малој рингли. Отапајте замрзивач и фрижидер редовно, јер ухваћени лед повећава потрошњу. Бојлер је недовршена прича. Генерално, ако сте сами или вас је двоје палите га по потреби ноћу. Ако сте бројна породица нека је стално укључен, поготово ако је проточни за топлу воду у кухињи. И обавезно смањите термостат са фабричких 80 и више степени, на 55, 60. Уштедећете струју а и мање је каменца на грејачу, што га додатно троши. Клима не сме бити ствар комфора. Смањите је на термостатату за неколико степени у односу на спољну. То је добро за здравље и... Уместо да смо ишли на 21 степен, отишли смо на 23, за само два степена разлике може да уштеди за 15 одсто енергије-, напомиње Чоха.

Једно је штедња струје, од штедње новца, што се постиже коришћењем јефтиније струје.

-Сада домаћице могу да програмирају своју вешмашину или машину за прање судова да пусте у један или два сата ноћу, да се опере, чиме драстично штедимо новац-, истакао је Чоха.

(РТС)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".