Успон "земунског клана" деведесетих, на чијем челу су били Душан Спасојевић звани "Шиптар" и Милан Луковић, односно "Кум", и даље је предмет бројних прича и шпекулација када су многа њихова злочиначка дела у питању. Међутим, оно што и даље важи за мистерију, упркос званичној верзији догађаја, јесте њихова брутална смрт када их је група "сајеваца" окружила и изрешетала приликом покушаја бекства.

Оно што је пробудило сумњу у званичну верзију, односно, да се на двојицу криминалаца пуцало јер су они први дигли оружје на полицијске снаге, су фотографије њихових тела на којима су многи приметили модрице на лицима. Тако се развила теорија да су Спасојевића и Луковића специјалне снаге прво "мучиле и тукле", а да су тек онда убијени. Чак су се прошириле и сумње у то да су убијени у дворишту викендице у барајевском насељу Мељак где су се крили са Дејаном Миленковићем Багзијем (који је касније нађен у Грчкој и постао сведок-сарадник), већ многи верују да су убијени негде другде - можда и баш у Шилеровој где су имали озлоглашену вилу - а да су њихова тела накнадно пренесена у Мељак.

Ипак, званична верзија каже да су вође "земунског клана" Душан Спасојевић и Миле Луковић убијени 27. марта 2003. године током обрачуна са припадницима Специјалне антитерористичке јединице. Према званичној верзији, припадници САЈ, након што су добили обавештење да се одбегли "земунци" скривају у једној викендици, отишли су у то село и уочили двојицу мушкарца како излазе из куће. Специјалци су их упозорили неколико пута, али су се они оглушили о наредбу да се зауставе. 

Фото: МУП

 

Тадашњи начелник Ресора јавне безбедности МУП-а Србије генерал Сретен Лукић рекао је су припадници специјализованих полицијских снага ликвидирали вође земунске банде Душана Спасојевића Шиптара и Милета Луковића Кума, након што су пружили оружани отпор полицији приликом покушаја хапшења. Наводно када су опкољени у кући у Мељаку, Спасојевић и Луковић су чули мотор возила и осетили да се нешто чудно дешава. Они су на брзину попаковали ствари и ужурбано излетели из куће. Тог тренутка су набасали на шири обруч "сајоваца", а у једном тренутку, према званичној верзији, Спасојевић и Луковић кренули су на специјалце са аутоматом и бомбом. Тог тренутка сасекли су их рафали. Укупно два, према обдукционом налазу. Први је погодио Шиптара који је код себе имао аутоматску пушку, а делић секунде касније другим је убијен и Кум који је држао бомбу. Интересантно је да су се вође "земунског клана" и Багзи раздвојили одмах по изласку из скровишта и да је Багзи отишао на једну, а Спасојевић и Луковић на другу страну. 

Обдукцијом су откривени интензивни крвни подливи и одеротине коже главе код Душана Спасојевића што је и потпирило поменуте теорије завере. Међутим, теорије да су они негде убијени, па донети у Мељак - нису тачне, открио је 2021. године некадашњи начелник Управе криминалистичке полиције (УКП) Миле Новаковић, који је имао важну улогу и у акцији "Сабља", спроведеној након убиства премијера.

Фото: МУП

 

"Нормално да ће имати модрице"

- Измишљене су те приче да су они негде ухапшени, саслушани и убијени, па донети тамо или да су доведени тамо па убијени. САЈ је осмислио акцију хапшења: прво су направили један шири обруч у викенд-насељу, а потом је ударна екипа САЈ борбеним возилима кренутал фронтално. Пробили су дворишну капију и усмерили се ка погрешној викендици. Све је експлодирало. Бегунци су одмах схватили о чему је реч. Избацили су тобре, искочили кроз прозор и потрчали у два правца - рекао је бивши начелник, па наставио:

- Спасојевић и Луковић према воћњаку, а Багзи на супротну страну. Багзи је протрчао поред борбеног возила, успео да се домогне шипражја и побегне. То ће остати вечна мистерија. Људи из САЈ су схватили шта се догодило, трче према правој викендици, Спасојевић и Луковић натрчавају на шири обруч. Чује се: 'Стој, полиција! Стој, пуцаћу!' А, онда рафална паљба. Постоји и снимак целе те акције - објаснио је Новаковић и додао да је сумануто да буде исценирано с обзиром на то да је у питању кућа Луковићевог ујака.

Фото: МУП

 

- Па, то је викендице Луковићевог ујака, који нам је и испричао да их је ту одвео. Зашто бисмо их, после неког наводног мучења, одвели и стрељали у његовој викендици? - истакао је он, па објаснио и модрице...

- Лекар који је сведочио на суду баш то је објаснио. Рекао је да је нормално да ће имати масницу и да ће му лице бити отечено кад му је метак прошао кроз главу. Чудио сам се што су такве приче износили и неки озбиљни људи - истакао је тада бивши начелник.

(Мондо)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".