Ове тврдње изнео је лични курир вођа земунског клана у ексклузивној исповести, али оне нису званично потврђене.

Кошаркаш Партизана Харис Бркић убијен је 12. децембра 2000. док је покушавао да се супротстави лоповима који су му обијали кола на паркингу испред хале 'Пионир' у Београду! Бркић је кобног дана нешто раније завршио тренинг и изашао је из хале, када је на паркингу спазио Мирка Б. и Чеду Ч. како му краду аутомобил. Појурио их је, а ова двојица су запуцала и убила га! Неколико година касније Мирко Б. је убијен у обрачуну са полицијом, а Чеда је извршио самоубиство.

Све ово је открио Бојан Т., лични курир вођа земунског клана, који каже да му је Душан Спасојевић још 2001. године испричао детаље о ликвидацији славног кошаркаша.

Фото: Архива Новости

 

Бојан је у ексклузивној исповести испричао је да је Душан Спасојевић почетком 2001. једном приликом изненада поменуо Бркићево убиство, и то док је критиковао своје сараднике.

- Нас неколико је седело за столом, у то време је избио проблем око крађе неког скупог аута. Возило је требало да буде враћено власнику уз откуп, али се ту нешто било искомпликовало, те је Дућа неколико људи, па и мене, позвао на 'рапорт'... Био је страшно бесан, урлао је, мислио сам да ће нас све побити! У том бесу је у једном тренутку рекао: 'Шта сте хтели? Да направите срање као она два дебила што су рокнула Бркића?! ' Сви смо за столом остали у шоку, јер нико од нас није ништа знао о убиству кошаркаша, које се десило неколико месеци раније - прича Бојан, и додаје:

- Кад се Дућа мало смирио, питали смо га шта се десило са Бркићем и онда нам је све испричао. Харис је, према Дућиној причи, на дан убиства нешто раније изашао из хале и на паркингу затекао Мирка Б. и Чеду Ч. (пуна имена и презимена позната редакцији, прим. аут.) како му обијају ауто, мислим да је то био нови 'голф'... Харис је покушао да их спречи, залетео се на њих, а ова двојица су повадили пиштоље и упуцали га. Бркић је три дана касније умро у болници... Спасојевић нам је тада рекао и да су 'Мирко и Чеда убили кошаркаша због аута који би могли да продају за пар хиљада марака, а да онда глуме неке опасне кримосе'. Назвао их је пилићарима, чак је поменуо и да би требало да их 'смиримо', да се случајно не усуде и на нас да ударе. После о њима више није било речи...

Иначе, Мирко Б. је 2001. убијен на београдској општини Раковица приликом оружаног обрачуна са Интервентном јединицом полиције, док се Чеда Ч. 2006. убио на Карабурми, након што су му полицајци опколили кућу.

Није му било добро

Што се тиче Хариса Бркића, његово убиство је пре 21 годину изазвало велику пажњу јавности. Кобног поподнева Бркић је изашао мало раније са тренинга јер се није најбоље осећао, па му је тадашњи тренер Дарко Русо дозволио да оде кући. О томе је после злочина посведочио и Харисов блиски пријатељ и саиграч Мића Берић.

- Харис се није осећао добро тог дана, али је ипак почео да тренира. Влада физиотерапеут је то приметио, па га је измасирао и после тога Харис је кренуо кући... - испричао је Берић.

Медији су тада спекулисали да је Харис настрадао због зеленашких дугова, прељубе, свађе са навијачима... Није познато да ли су инспектори сумњали на некога, али чињеница јесте да нико никада није био ухапшен због овог злочина. Тадашњи министар полиције Душан Михајловић чак је расписао награду од 300.000 немачких марака за информацију која би довела до хапшења Бркићевих убица.

'Земунски клан' био је на врхунцу моћи од 2000. до 2003. године. Зарађивали су милионе на шверцу дроге, отмицама и крађама возила. Након убиства премијера Зорана Ђинђића 12. марта 2003, за 'земунцима' је расписана потерница, па су Душан Спасојевић и Миле Луковић две недеље касније убијени у Мељаку, током размене ватре са специјалцима из САЈ.

Играо за Босну, Партизан, репрезентацију...

Харис Бркић је почео да се бави кошарком када је имао десет година и његов први клуб је била КК Босна из Сарајева. Након позајмице чачанском Борцу, од сезоне 1993/1994. наступао је за први тим Партизана, са којим је освојио три титуле првака државе и три национална Купа. У сезони 1997/1998. са црно-белима је играо на завршном турниру Евролиге у Барселони.

Са младом репрезентацијом СР Југославије Бркић је освојио бронзану медаљу на Европском првенству у Турској 1996. године, а био је и повремени члан сениорског државног тима. У сезони 1999/2000. играо је у подгоричкој Будућности, са којом је освојио још једну титулу првака Југославије. Крајем 2000. поново се вратио у Партизан, за који је играо три месеца пре него што је убијен.

У знак сећања на Хариса Бркића, клубови за које је наступао - Босна, Борац, Будућност и Партизан - сваког лета организују меморијални 

Потврђено - Сведок С.П. признао да његова сестра има децу са Шиптаром

Бојан Т., некадашњи курир Душана Спасојевића, у исповести испричао да је Спасојевић имао ванбрачног сина Милоша са Мирјаном, сестром Душановог блиског сарадника С. П.

Ову информацију је потврдио и сам С. П. још 2004. године, кад је као сведок сарадник дао исказ у Специјалном суду о злочинима клана, након чега је осуђен на пет година затвора.

- Упознао сам Душана Спасојевића 1993. године, када сам почео за њега да продајем хероин. Био сам наркоман. Душан ми је помогао да се извучем и послао ме је на лечење у Русију 1996. Касније смо се више зближили јер је био у вези са мојом сестром, са којом је добио двоје деце. После ме склонио у Нови Сад да контролишем Миладина Сувајџића, званог Ђура Мутави, у продаји дроге. У групи је иначе свако сваког шпијунирао - изјавио је С. П.

Фото: Архива Новости

Он је тада први пут испричао зашто су убијени поједини "жестоки" момци и открио да су Сретко Калинић и Миле Луковић Кум били главне убице клана. Оптужио је "земунце" за убиства Зорана Ускоковића Сколета, браће Средоја и Срђана Шљукића, Бранислава Лаиновића Дугог, Тодора Гардашевића, Јована Гузијана Цунера, Срђана Љујића, Велибора Иличића...

Такође им је приписао и убиства Мирка Томића Босанца, Зорана Давидовића Ћанде, Радислава Трлајића званог Бата Трлаја, и Марка Петровића Мамице, али се ови злочини нису нашли у оптужници. Како је С. П. рекао, сви они су убијени по налогу Спасојевића, после ликвидације Жељка Ражнатовића Аркана у јануару 2000.

- Душан је сматрао да су неки од њих убили Аркана, па се плашио да и њега не ликвидирају. Ја сам учествовао у праћењу Љујића, али ми је Душан после наредио да се склоним. Он је био сујетан човек, егоиста и непредвидив. Чуо је да Љујић хоће да га убије и зато је наредио праћење и ликвидацију - навео је С. П. и додао:

- После су причали да је Љујића убио Владимир Милисављевић Будала, кога је Душан сматрао неспособним. Говорили су да је коначно и Милисављевић нешто урадио како треба. Гардашевића су ликвидирали само зато што је био кум Андрије Драшковића. Средоје Шљукић је склоњен због тога што је причао да је Душан миш, а Лаиновић је ликвидиран јер је хтео да убије Ђуру Мутавог и зато што је био јак у Војводини.

(Информер)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".