Хаубица М777 се сматра лаком, због бројних делова од титанијума са укупном тежином од 3745 килограма, М777 се може превозити хеликоптером, транспортним авионом или бродм. На путу може се вући са стандардним возилима 4х4 са пнеуматским кочницама и носивости већом од 2,5 тоне. Хаубица је монтирана на вешање са хидрауличним носачима које испоручује британска компанија Хорстман Дефенсе Системс. То омогућава кретање на путу највећом брзином од 88 километара на сат или брзином од 50 километара на сат по неравном терену. Током транспорта оптерећење вучног ока износи само 60 кг. Простор за вучу износи 660 мм.

Фото:Јутјуб принтскрин/Military Archive

 

М777 се разликује од осталих хаубица по присуству високопрецизног дигиталног компјутерског система за контролу ватре са вученом артиљеријском дигитализацијом, систем користи ГПС за циљање мете и прима податке од дронова. Посебна предност М777 је компатибилност са напредним паметним пројектилима, ласерски вођеним М712 Цопперхеад и ГПС вођеним М982 Екцалибур

Фото:Јутјуб принтскрин/Military Archive

 

Домет хаубице М777 са конвенционалним гранатама 24,7 км, а са специјалним пројектилима 30+ км. Брзина паљбе са искусном посадом је 5 хитаца у минути. Припрема за борбени режим 3 минута а у мобилнни 2 минута.

Борбена употреба

Фото:Јутјуб принтскрин/Military Archive

 

Авганистан и Украјина

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".