Центар за контролу и превенцију болести Градског завода за јавно здравље је 19. маја електронским путем обавештен од колега из Завода за јавно здравље “Тимок” из Зајечара о оболевању 19 деце са стомачним тегобама из ОШ “Јован Миодраговић”, а која су боравила у оквиру рекреативне наставе у природи у Сокобањи.

- Истог дана, наш Центар је започео са епидемиолошким истраживањем при чему смо утврдили да се од 12. до 19. маја десила епидемија гастровирусне инфекције изазвана норо вирусом, у којој је укупно оболелео 137 ученика и седам наставника. У клиничкој слици оболелих доминирали су повишена телесна температура, главобоља, мучнина, повраћање и дијареја - рекла је Марис.

- Ово обољење је изузетно импулсивно, нагло настаје и може деловати драматично, али јако кратко траје, симптоми се завршавају у оквиру једног или два дана, али може изазвати нарочито код мање деце дехидратацију, па је због тога веома важно да током оваквих симптома узимамо довољно течности - казала је Марис.

-С обзиром на то да смо ми добили информацију о епидемији када је она завршена, 19. маја је регистрован последњи случај оболевања, ми смо организовали узорковање, тачније прикупљање столица од оболеле деце ради вирусолошке и бактериолошке анализе столица. У току овог прикупљања смо прикупили три столице од два оболела детета. У једном узорку столице је доказано присуство норо вируса - рекла је Марис.

- Према доступним информацијама сва деца су добро, она се успешно опорављају. То обољење кратко траје, али се лако преноси и то путем конзумирања хране која је контаминирана и воде, директним контактом са оболелом особом као и предмета контаминираних предмета - рекла је Марис.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".