Симптоми почињу грозницом, главобољом, боловима у мишићима, отеченим лимфним чворовима и осећањем умора. После тога следи осип који ствара пликове и красте преко њих. Време од излагања до појаве симптома је око 10 дана.

Трајање симптома је обично две до четири недеље.

Мајмунске богиње се могу пренети конзумирањем меса дивљачи, уједом или огреботином животиње, телесним течностима, контаминираним предметима или блиском контакту са зараженом особом. Вирус нормално циркулише међу појединим глодарима. Дијагноза се може потврдити тестирањем лезије на ДНК вируса.

Болест може изгледати слично као и варичела.

Вакцина против малих богиња може да спречи инфекцију са 85% ефикасности. У 2019. години, вакцина против мајмунских богиња, Џинеос, одобрена је за одрасле у Сједињеним Државама. Тренутни стандард за лечење је тековиримат, антивирусни лек који је посебно намењен за лечење инфекција ортопоквирусима као што су мале богиње и мајмунске богиње. Одобрен је за лечење мајмунских богиња у Европској унији и Сједињеним Државама. Цидофовир или бринкидофовир такође могу бити корисни.

Извештаји о ризику од смрти, ако се не лече, су чак 10% до 11% у централноафричкој клади мајмунских богиња.

Мајмунске богиње су први пут идентификоване 1958. године међу лабораторијским мајмунима у Копенхагену, Данска. Мајмуни, међутим, нису природни резервоар вируса. Први случајеви код људи пронађени су 1970. године у Демократској Републици Конго. Епидемија која се догодила у Сједињеним Државама 2003. праћена је до продавнице кућних љубимаца у којој су продавани глодари увезени из Гане.

Епидемија мајмунских богиња 2022. представља прву појаву широко распрострањеног преноса у заједници изван Африке, која је почела у Уједињеном Краљевству у мају 2022. године, са накнадним случајевима потврђеним у Европи, Северној Америци и Аустралији.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".