Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje je 19. maja elektronskim putem obavešten od kolega iz Zavoda za javno zdravlje “Timok” iz Zaječara o obolevanju 19 dece sa stomačnim tegobama iz OŠ “Jovan Miodragović”, a koja su boravila u okviru rekreativne nastave u prirodi u Sokobanji.

- Istog dana, naš Centar je započeo sa epidemiološkim istraživanjem pri čemu smo utvrdili da se od 12. do 19. maja desila epidemija gastrovirusne infekcije izazvana noro virusom, u kojoj je ukupno oboleleo 137 učenika i sedam nastavnika. U kliničkoj slici obolelih dominirali su povišena telesna temperatura, glavobolja, mučnina, povraćanje i dijareja - rekla je Maris.

- Ovo oboljenje je izuzetno impulsivno, naglo nastaje i može delovati dramatično, ali jako kratko traje, simptomi se završavaju u okviru jednog ili dva dana, ali može izazvati naročito kod manje dece dehidrataciju, pa je zbog toga veoma važno da tokom ovakvih simptoma uzimamo dovoljno tečnosti - kazala je Maris.

-S obzirom na to da smo mi dobili informaciju o epidemiji kada je ona završena, 19. maja je registrovan poslednji slučaj obolevanja, mi smo organizovali uzorkovanje, tačnije prikupljanje stolica od obolele dece radi virusološke i bakteriološke analize stolica. U toku ovog prikupljanja smo prikupili tri stolice od dva obolela deteta. U jednom uzorku stolice je dokazano prisustvo noro virusa - rekla je Maris.

- Prema dostupnim informacijama sva deca su dobro, ona se uspešno oporavljaju. To oboljenje kratko traje, ali se lako prenosi i to putem konzumiranja hrane koja je kontaminirana i vode, direktnim kontaktom sa obolelom osobom kao i predmeta kontaminiranih predmeta - rekla je Maris.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".