Јутјуб је јуче саопштио да су РТ-ови канали прекршили Јутјубову политику дезинформација у вези са корона вирусом, што је руско министарство спољних послова описало као "информативну агресију без преседана", преноси агенција Ротјерс.


Руско министарство наводи да су предложене "мере одмазде против хостинг услуга Јутјуба и немачких медија". Апелују  "надлежним одељењима" да предузму мере против Јутјуба и немачких медија у Русији након блокирања канала "РТ-а" у Немачкој.

- Пројекти руског медијског холдинга "РТ" на немачком језику подвргнути су чину невиђене информационе агресије од стране видео хостинга "Јутјуб", који је учињен уз очигледно повлађивање, ако не и на инсистирање немачке стране - наглашава се у саопштењу Министарства.



Руски државни регулатор за комуникације Роскомнадзор је саопштио да је писао компанији Гугл, у чијем власништву је Јутјуб, затраживши укидање рестрикција, као и да је послао упозорење да би Русија могла делимично или потпуно ограничити приступ Јутјубу.

- Узимајући у обзир природу онога што се догодило, што се потпуно уклапа у логику информационог рата који је покренут против Русије, усвајање симетричних контрамера према немачким медијима у Русији који су више пута доказано учествовали у мешању у унутрашње ствари наше земље, изгледа не само прикладно, већ и неопходно - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се напомиње да ће такве мере бити једини могући начин да се стимулише - интересовање партнера за конструктиван и смислен дијалог око ове неприхватљиве ситуације.

Уколико Гугл занемари захтев за деблокирање канала "РТ-а" на Јутјубу, прети му казна од милион рубаља, а ако то поново одбије – до три милиона.

У уторак је главна уредница новинске агенције "Русија севодња" и телевизије "РТ" Маргарита Симоњан објавила је да је Јутјуб избрисао два немачка канала "РТ-а" без могућности поновног активирања. Гугл је саопштио да је затворио канале због "кршења услова услуге". Симоњанова је напоменула да ова правила Јутјуба "нигде нису прописана" и назвала поступке видео хостинга правом објавом медијског рата Русији од стране Немачке.