Jutjub je juče saopštio da su RT-ovi kanali prekršili Jutjubovu politiku dezinformacija u vezi sa korona virusom, što je rusko ministarstvo spoljnih poslova opisalo kao "informativnu agresiju bez presedana", prenosi agencija Rotjers.


Rusko ministarstvo navodi da su predložene "mere odmazde protiv hosting usluga Jutjuba i nemačkih medija". Apeluju  "nadležnim odeljenjima" da preduzmu mere protiv Jutjuba i nemačkih medija u Rusiji nakon blokiranja kanala "RT-a" u Nemačkoj.

- Projekti ruskog medijskog holdinga "RT" na nemačkom jeziku podvrgnuti su činu neviđene informacione agresije od strane video hostinga "Jutjub", koji je učinjen uz očigledno povlađivanje, ako ne i na insistiranje nemačke strane - naglašava se u saopštenju Ministarstva.



Ruski državni regulator za komunikacije Roskomnadzor je saopštio da je pisao kompaniji Gugl, u čijem vlasništvu je Jutjub, zatraživši ukidanje restrikcija, kao i da je poslao upozorenje da bi Rusija mogla delimično ili potpuno ograničiti pristup Jutjubu.

- Uzimajući u obzir prirodu onoga što se dogodilo, što se potpuno uklapa u logiku informacionog rata koji je pokrenut protiv Rusije, usvajanje simetričnih kontramera prema nemačkim medijima u Rusiji koji su više puta dokazano učestvovali u mešanju u unutrašnje stvari naše zemlje, izgleda ne samo prikladno, već i neophodno - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da će takve mere biti jedini mogući način da se stimuliše - interesovanje partnera za konstruktivan i smislen dijalog oko ove neprihvatljive situacije.

Ukoliko Gugl zanemari zahtev za deblokiranje kanala "RT-a" na Jutjubu, preti mu kazna od milion rubalja, a ako to ponovo odbije – do tri miliona.

U utorak je glavna urednica novinske agencije "Rusija sevodnja" i televizije "RT" Margarita Simonjan objavila je da je Jutjub izbrisao dva nemačka kanala "RT-a" bez mogućnosti ponovnog aktiviranja. Gugl je saopštio da je zatvorio kanale zbog "kršenja uslova usluge". Simonjanova je napomenula da ova pravila Jutjuba "nigde nisu propisana" i nazvala postupke video hostinga pravom objavom medijskog rata Rusiji od strane Nemačke.