Белгија је постала прва земља која је увела обавезан 21-дневни карантин због мајмунских богиња.

Ова вирусна болест се потврдила до сада у 14 земаља, а они који се заразе вирусом сада ће се морати самоизоловати три недеље, рекле су белгијске здравствене власти, након што су у земљи забележена три случаја.

Све заразе, од којих је прва забележена у петак, су повезане са фестивалом у лучком граду Антwерпену.

Очекује се пораст оболелих
Др. Цлаире Деwснап, председница Британског удружења за сексуално здравље и ХИВ, рекла је да би епидемија могла имати негативан утицај на приступ услугама сексуалног здравља у Британији.

-Наш одговор на болест је кључан. Следећих недељу дана би ће више дијагноза. Колико? Тешко је рећи. Највише ме брине да има зараза делом Европе, па се то већ проширило и кружи општом популацијом. Доћи до свих контаката тих људи огроман је посао-, рекла је.

-Могло би стварно доћи до пораста бројева у следеће две или три недеље-, додала је.

Ретка вирусна инфекција, коју људи обично добијају у тропским подручјима западне и средишње Африке, може се пренети врло блиским контактом са зараженом особом. Симптоми су обично благи, а већина пацијената се опоравља унутар неколико тједана без лечења.

Убија једног 1 од 100 заражених


Међутим, болест се може показати смртоносном јер сој који узрокује тренутну епидемију убија једног од 100 заражених. Пренос је углавном забележен у урбаним подручјима и углавном код појединаца који се идентификују као хомосексуалци или бисексуалци, или код других мушкараца који имају однос са мушкарцима.

Португал има 14 потврђених случајева и 20 сумњивих инфекција. А преко Атлантика, постоје два потврђена случаја у Канади, с 20 сумњивих случајева. Има случајева и у Италији, Шведској, Белгији, Немачкој, Холандији, Француској, Израелу, Швајцарској и Аустралији.

Светска здравствена организација саопштила је како очекује да ће идентификовати више случајева мајмунских богиња те проширује надзор у земљама у којима се болест обично не налази.

До суботе су пријављена 92 ​​потврђена случаја и 28 сумњивих случајева мајмунских богиња из 12 држава чланица које нису ендемичне за вирус, објавила је агенција УН-а, додајући да ће у наредним данима дати даље смернице и препоруке земљама о томе како ублажити последице ширење мајмунских богиња.

До данас нико није преминуо од вирусне болести.

(Нет.хр)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".