Први случај овог вируса забележен је 7. маја у Великој Британији, а сада се шири светом.


Шведске власти кажу да нису сигурне како је болесник закачио вирус, а што се тиче Италије, наводи се да је заражени недавно боравио на Канарским острвима.

У Португалији је потврђено пет случајева, а у Шпанији седам.

 

 


Засад нема вакцине против мајмунских богиња у Европи, а наводно, шпанске власти су наручиле хиљаду вакцина против великих богиња како би се изборили са потенцијалном епидемијом, према писању шпанског дневника "Ел Паис".

Мајмунске богиње припадају породици вируса у којој су и велике богиње.

Када је реч о болеснику из САД, он је хоспитализован и налази се у добром стању и не представља претњу по јавно здравље.

 

 

 

 


Према британском јавном здрављу, мајмунске богиње су ретка вирусна болест која је углавном блага и од које се већина људи опорави после неколико недеља.

Вирус се не преноси тако лако међу људима и ризик од епидемије је низак.

Први пацијент који је добио мајмунске богиње 7. маја је путовао у Нигерију, где се верује да је инфициран, пре него што се вратио у Енглеску.

 

 

Сада већ има девет потврђених случаја у Британији.

У Шведској је потврђен случај богиња, такође и у Италији, док се за један случај у Француској сумња да су у питању мајмунске богиње.

Према подацима на сајту Светске здравствене организације, смртност од мајмунских богиња је, од првог случаја откривеног почетком седамдесетих у ДР Конгу, била између нула и 11 одсто, а у последње време варира између три и шест одсто.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".