Остављање трагова

Примарни разлог је невидљиви хемијски састав ваздуха око нас. Комарци искоришћавају овај састав користећи специјализована понашања и чулне органе како би пронашли жртве пратећи суптилне хемијске трагове које њихова тела остављају за собом.

Конкретно, комарци се ослањају на угљен-диоксид како би пронашли особе које ће убости. Када издишемо, угљен-диоксид из наших плућа не стапа се одмах са ваздухом, већ привремено остаје у простору, комарци га прате.

„Комарци почињу да се оријентишу помоћу трагова угљен-диоксида и настављају да лете пратећи тај траг јер осећају веће концентрације него што је садржи нормалан амбијентални ваздух“, рекао је Јуп ван Лун, ентомолог са Универзитета Wageningen у Холандији. Користећи угљен-диоксид, комарци могу да препознају своје мете удаљене чак до 50 метара.

Фото: Профимедиа

 

Селекција на метар од мете

Ствари постају личне када се комарци приближе 1 метар од групе потенцијалних мета. У блиском окружењу, комарци узимају у обзир много фактора који се разликују од особе до особе, укључујући температуру коже, присутност водене паре и боју.

Научници мисле да су најважније варијабле на које се комарци ослањају када бирају једну особу у односу на другу хемијски једињења које производе колоније микроба који живе на нашој кожи.

„Бактерије претварају излучевине наших знојних жлезда у испарљива једињења који се ваздухом преносе у олфакторни систем на глави комараца“, рекао је Ван Лун за Live Science.

Ови хемијски сетови су сложени, укључујући више од 300 различитих једињења, и разликују се од особе до особе због генетске варијације и околине.

Фото: Профимедиа

 

„Ако упоредите оца и ћерку у истом домаћинству, могу постојати разлике у размерама хемикалија које микроби стварају“, рекао је Џеф Рифел, ванредни професор биологије на Универзитету Вашингтон који је проучавао привлачност комараца.

На пример, мушкарци с већом разноликошћу кожних микроба имали су тенденцију да добију мање убода комараца од мушкараца с мање разноликих кожних микроба, показало је истраживање из 2011. Штавише, мушкарци с мање разноликим микробима обично имају следеће бактерије на свом телу: Leptotrichia, Delftia, Actinobacteria Gp3 i Staphylococcus, рекли су истраживачи.

Насупрот томе, мушкарци с разноликим низом микроба обично имају бактерије Pseudomonas i Variovorax на својој кожи, показало је исто истраживање.

Фото: Профимедиа

 

Суптилне разлике у саставу ових хемијских сетова могу објаснити велике разлике у томе колико убода особа добије. Састав тих колонија микроба такође може варирати током времена код исте особе, нарочито ако је та особа, на пример, болесна, рекао је Рифел.

Немамо контролу над микробиомима на нашој кожи, али постоје неке стратегије помоћу којих можемо да минимализујемо убоде комараца. Комарци, на пример, воле црну боју па се на следећем дружењу на отвореном одлучите за светле тонове. Ту су и заштите против комараца које могу помоћи, али и препарати који ублажавају саме убоде.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".