Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек рекао је да се очекује да у овој недељи буде одржана седница Кризног штаба а на столу ће бити одлука и о ковид пропусницама.

Министар Ђерлек каже је објаснио да су "пропуснице на столу", да се о томе разговара и да се чека финална одлука.

- Финална одлука није одобрење Кризног штаба већ се бира најбољи модел шта ће обухватити ковид пропуснице, да ли само оне три ствари – барови, кафићи и ноћни клубови или још нешто додатно. Поента је да се одабере оно што ће најбоље утицати на успостављање контроле над епидемијом, - истакао је Ђерлек.

Навео је да Србија прати Европу када је о томе реч, истичући да је Србија самостална демократска земља, која доноси своје одлуке.

- Узећемо само оно што је квалитетно и у складу са нашим Уставом. Надам се да ћемо донети најбоље решење које ће бити најквалитетније за наше грађане, - истакао је државни секретар Министарства здравља.

Додао је да су епидемијске мере биле број један у борби против короне до појаве вакцине, али да се сада, каже, морамо бавити повећањем броја вакцинисаних "јер имамо најјаче оружје у борби против ковида а то је вакцина".

Фото: Танјуг

 

- Тренутно имамо око 3.035.000 датих првих доза, што се тиче треће око 502.000, што значи да ипак имамо помак, далеко је то од оног што желимо и колективног имунитета, али је битно да се крећемо напред и да не стагнирамо и то ће бити од користи. Мораћемо даље да се боримо јер не можемо чекати зиму, а тога се струка највише и боји - да не доће до судара ковида и грипа, - напомиње Ђерлек.

Према његовим речима, најмање вакцинисаних и даље је у Тутину, Новом Пазару, Лајковцу и другим мањим срединама у Србији.

Када је реч о броју вакцинисаних младих, Ђерлек каже да је тачно да се број вакцинисаних полако повећава али да је далеко од жељеног.

- Број радно способних вакцинисаних такође се повећава , али и то је недовољно. Све оно што се дешава у последњим данима, пет младих који су умрли у Батајници, трудница у Нишу, мислим да су то довољни разлози да схватимо да делта сој доказује суровост и да сами треба да донесемо одлуку о вакцини и да не дозволимо да делта тако лако односи животе - навео је Ђерлек.

- Та истраживања су показала да су скоро 80 одсто хоспитализованих невакцинисани и број људи који одлази у интензивну негу и завршава на респиратор је однос два на према 33, у процентима је 95 одсто на респитарима су невакцинисани, то је довољан разлог да мормао да се вакцинишемо, - каже Ђерлек.

(РТС)