Пленковић је рекао да је Милановић без договора са владом блокирао Шведску и Финску тако што је послао "проруску поруку, против целог Запада и чланица НАТО-а, да у овом тренутку Хрватска стаје против ширења НАТО и на страну Русије".

Оценивши то несмотреним, Пленковић је упитао шта са оваквом инцијативом Милановића, која није плод претходног усаглашавања институција задужених за спољну политику.

- Имате изворну тезу против ширења НАТО-а. Она долази у тренутку када је Русија направила бруталну војну агресију на Украјину и тиме срушила темеље безбедносне архитектуре у Европи. Цели западни свет се солидарисао с Украјином - рекао је Пленковић новинарима после седнице владе.

Пленковић је казао да је Милановић изашао са тезом да Хрватска као чланица НАТО блокира две земље партнере у тренутку када оне након деценија истрајавања на неутралности доносе унутар себе стратешке одлука да процењују да је за њихову сигурност боље да буду у безбедносном смислу "покривене кишобраном који се зове члан 5".

Фото: Танјуг

 

 

- Прва Милановићева теза је против НАТО, друга теза су Хрвати у БиХ. Хоће ли његова иницијатива помоћи Хрватима у БиХ или ће им одмоћи? Наша влада и дипломатија за разлику од њега учинила је гигантске кораке да би се еманциповало питање изборног закона и права Хрвата у БиХ - рекао је додао да он ту тему прати годинама из различитих улога и упоређује ангажман актуелне владе и Милановића сада када је председник и пре када је био премијер.

- Не видим да је као премијер дизао тему Хрвата у БиХ. Ако неке хрватске странке у БиХ мисле да ће им претње и блокаде помоћи, бојим се да нису у праву. Они су у тешкој ситуацији. Милановић ово ради да би наштетио политички ХДЗ-у у Хрватској, али и ХДЗ-у у БиХ -  рекао је премијер.

Агенда му је, каже, да не помогне, али да искористи лош положај Хрвата у БиХ да би се довело до разлика, раслојавања унутар парламента, ослабила политичка база у БиХ.

- Из пакости жели да наштети мени и ХДЗ-у. Ако је постојала жеља да се помогне, онда се то не ради вређањем, вређањем мене-  казао је Пленковић.

За разлику од Милановића, атуелна влада има политику која је одговорна и која пре свега води рачуна о интересима и репутацији Хрватске.

- Довели смо се у позицију да нас наши партнери из НАТО-а гледају чудно због Милановићевих изјава. Знате како сад гледају на нас, на владу? ''Можете ли ви ово некако решити да то више не чујемо - рекао је Пленковић.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".