Ову изложбу ће свечано отворити потпреседница Владе Маја Гојковић и министар културе и информисања Републике Србије.

Изложба из колекције Јованке Броз садржи укупно 36 дела  домаћих и страних аутора. У питању су слике, намештај из куће у којој је живела Јованка после смрти Јосипа Броза Тита , личне стварии фотографије. 

Прва дама Југославије живела је више од три деценије у својеврсном кабинету успомена који је попут временске капсуле пренела из једног окружења у друго, покушавајћии да, што је више могуће, имитира амбијент председничке Резиденције у којој је живела заједно са Јосипом Брозом Титом.

 

 

Дела из изложбене поставке  оплемењивала су простор у ком је живела, на посебан начин данашњој јавности објашњавају феномен Јованке Броз - њену личност, осецај за уметност, али и друштвене и уметничке прилике у социјалистицкој Југославији. Пре него штро су постављена, дела су прошла кроз руке рестауратора из Галерије Матице српске са главном одговорном Маријом Сидовски.  

Музеј Југославије и Галерија Матице српске, кроз ову изложбу, показали су плодотворност сарадње меду националним установама културе и један мали део богатог фонда Музеја Југославије. Струцном конзерваторско-рестаураторском обрадом, као и новим тумацењем, настала је једна атрактивна изложба која це бити представљена у Галерији Матице српске, а затим и у Музеју Југославије.

 

 

Ова изложба ће бити свакако атрактивна, али ће такође представљати и заједнички успех галерије Матице српске и Музеја Југославије. Ова изложба биће преношена у Музеј Југославије. 

(Куруир.рс) 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".