Чувар српског војничког гробља на Зејтинлику, Ђорђе Михаиловић, првог маја је напунио 94 године. Више од пола века деда Ђорђе чува гробове ратника из славног времена, који су погинули за отаџбину приликом пробоја Солунског фронта. На Зејтинлику почивају мошти 21.000 ратника, од којих су 8.000 из Србије.

Деда Ђорђе зна имена свакога од њих и чува их од заборава, дочекује туристе, као и потомке Солунаца. Многи, ипак, не знају да он није први чувар гробља на Зејтинлику.

Foto: I. Marinković/Jutjub/Saša Šljukić/Profimedia

 

 

Први је био Ђорђев деда, солунски добровољац Саво Михаиловић, Србин из Грбља код Боке Которске. Саво је своје покојне саборце чувао до своје смрти 1928. године, када им се придружио. Сахрањен је крај њих, на Зејтинлику.

Наследио га је Ђорђев отац, Ђуро Михаиловић, који је током Другог светског рата сачувао гробље и његове реликвије од нацистичке пљачке. Кад је Ђуро умро 1961. године био је такође сахрањен на Зејтинлику, уз оца.

Деда Ђорђе након очеве смрти дуже од пола века брине о уређењу гробница, а посетиоцима говори о славној и трагичној историји, уз казивање стихова Војислава Илића Млађег. Одликован је Орденом српске заставе другог степена и Орденом Светог Саве првог степена. Раша Перић посветио му је песму "Маршира сву ноћ".

С обзиром на то да нема мушког потомка, већ две ћерке, као и због здравственог стања, деда Ђорђа је 2014. године на овом месту добио помоћника, Предрага Недељковића, још 2014. године. Нажалост, прошле године у медијима су освануле приче о томе да се Недељковић недолично понашао обављајући своју дужност, те да је чак и малтретирао деду Ђођа, и да му због тога неће бити продужен уговор о раду на Зејтинлику. Недељковић се о овој теми није јавно оглашавао.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".