- Министри спољних послова ЕУ изразили су јасно очекивање од партнера и будућих чланица ЕУ да се посвете заједничким вредностима и заједничкој спољној и безбедносној политици. Они који то нису још урадили, а Србија је једна од њих, требало би, што је пре могуће, да убрзају своје усклађивање и примене санкције. Ми разумемо потешкоће и вреднујемо чињеницу да су сви они гласали против Русије у Генералној скупштини УН, али ми очекујемо од кандидата и наших партнера да се у поптпуности ускладе са нашом спољном политиком - поручио је Борељ.


Борељ је након састанка Савета ЕУ, којем су присуствовали и шефови дипломатија западнобалканске шесторке, поздравио ”стратешке и храбре” одлуке оних партнера који су се у потпуности ускладили са спољном политиком и санкцијама ЕУ.

Он тврди да су руска пропаганда и дезинформације широко распрострањење на Западном Балкану и упозорава да у овој ситуацији ни неутралан статус земља кандидата за чланство у ЕУ није у складу са њиховом европском будућошћу.

- Одржавање блиских односа са Путиновим режимом више није у складу са изградњом заједничке бућности са ЕУ. Те две ствари не иду. Неутралност у погледу рата у Украјини је погрешан концепт. Једна земља је напала другу и стављати их у исту раван значи изједначавати напдача и жртву, а то није могуће - закључио је Борељ.

Он наводи да у ЕУ ”разумеју” да на Западном Балкану, када је Москва у питању, постоје ”проблеми, везе и јавно мњење”, али понавља да постоје и ствари које не могу ићи заједно.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".