Грађани Европске уније желе да 27-члани блок постане праведнији, да покаже већу солидарност, да води борбу против климатских промена и брже доноси одлуке, чак и ако би то значило укидање обавезе да се неке одлуке доносе једногласно, наводи се у извештају који је данас усвојен у Стразбуру на Конференцији о будућности Европе


Извештај је резултат једногодишњих институционалних консултација са грађанима ЕУ у оквиру процеса који се зове Конференција о будућности Европе.

У завршном документу се износе идеје за промене од којих би неке захтевале измене уговора ЕУ што се сматра осетљивом темом, пренео је раније Ројтерс.

Сет од 49 предлога сада ће разматрати Европски парламент, владе земаља ЕУ и Европска комисија, која је једина овлашћена да предлаже нове законе ЕУ.

- Већ следећег месеца ћемо утврдити шта је потребно да оживимо ваше предлоге и одговоримо најбоље што можемо - рекла је шефица Комисије Урсула фон дер Лајен посланицима ЕУ у Стразбуру, те најавила да ће више предлога Комисије инспирисаних извештајем стићи у септембру.

Конференција о будућности Еуропе почела је пре годину дана, а њен темељни део били су панели грађана.

Маркетиншке агенције одабрале су 800 учесника Конференције у складу са социодемографском структуром Европске уније. Они су подијељени у четири тематска панела са по 200 учесника усвојили препоруке које би хтели да се примене у ЕУ.

Неки од предлога Конференције о будућности Европе, попут укидања вета у спољној и безбедносној политици, захтевају промену Уговора о ЕУ, због чега је Европски парламент сазвао конвенцију на којој ће се расправљати о тим питањима.

Француски председник казао је да Еуропска унија мора бити "ефикасна и суверена" како би одговорила на глобалне изазове, а то је тешко постићи у садашњем оквиру.

- Изазов је да будемо ефикасни и у доба мира, а не само у кризама - истакао је Макрон у Европском парламенту пред копредседавајућима Конференције, представницима држава чланица Еуропске уније, европских институција и грађана који су учествовали на Конференцији.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".