Ништа то не би било чудно да Констрактина песма није дубокоумна песма о здрављу, која нас заиста тера да размислимо о приоритетима о здрављу, али и да су Српкиње биле невероватне неговатељице, повезане управо са причом о Флоренс Најтингел.

Флоренс Најтингел рођена је у Италији, у земљи у којој се баш ове године одржава Евровизија. Флоренс је прва жена која је написала заклетву медицинских сестара.

Фото: Википедиа

 

 

По Флоренс Најтингејл, као узору пожртвованости, храбрости и несебичног пружања помоћи рањенима и болеснима, у Вашингтону је установљена Медаља за милосрђе "Флоренс Најтингејл", која је додељивана на предлог националних друштава Црвеног крста.

Због избијања Првог светског рата, прва додела је извршена тек 1920. године.

А онда Српкиње ступају на дело. Управо те 1920. године, када је и први пут додељена ова награда, награду је добила чувена Српкиња Делфа Иванић. Делфа је своју медаљу 1962. поклонила Српском лекарском друштву. Делфа је била веома поштована у разним круговима Србије, али и шире. Прича о пожртвованости Делфе Иванић заправо је много шира од медицине, већ се тиче и образовања, права жена, али је и веома позната прича о писму које је послала.

Али, није само Делфа примила ову велику награду. Следећа Српкиња која је примила ову награду била је Анка Ђуровић. Анка Ђуровић, девојачко Цветичанин, била је српска болничарка у првом Српско-турском рату, Српско-бугарском рату, оба Балканска и у Првом светском рату. Награду "Флоренс Најтингел" добила је 5. Октобра 1923. Године, три године после легендарне, и нажалост не толико познате Делфе Иванић.

Још једна Српкиња примила је ову награду. Била је то Љубица Луковић. Љубица је била српска учитељица, преводилац и болничарка. Од 1905. била је председница Кола српских сестара. На свечаној академији "Кола" 22. фебруара 1925, постхумно је одликована Медаљом "Флоренс Најтингејл".

 

 

И четврта Српкиња је добитница ове награде. То је била Боса Ранковић, која је била болничарка у Балканским ратовима И Првом светском рату. Иако је Боса била супруга познатог српског писца Светолика Ранковића, о њеном животу се, опет нажалост, не зна пуно. Али, зна се да је 1931. године награђена медаљом "Флоренс Најтингел" и да јој је престижно признање Међународног црвеног крста уручио генерал др Жарко Рувидић.

И јако важно је напоменути да нису само ове четири јунакиње остале заборављење, већ и још много хуманих, величанствених, пошртвованих и милосрдних Српкиња, које су задужиле наш народ.

Вечерас бодримо нашу Констракту, а шта год да уради она је већ исписала историју и однела једну другачију врсту победе.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".