Ništa to ne bi bilo čudno da Konstraktina pesma nije dubokoumna pesma o zdravlju, koja nas zaista tera da razmislimo o prioritetima o zdravlju, ali i da su Srpkinje bile neverovatne negovateljice, povezane upravo sa pričom o Florens Najtingel.

Florens Najtingel rođena je u Italiji, u zemlji u kojoj se baš ove godine održava Evrovizija. Florens je prva žena koja je napisala zakletvu medicinskih sestara.

Foto: Vikipedia

 

 

Po Florens Najtingejl, kao uzoru požrtvovanosti, hrabrosti i nesebičnog pružanja pomoći ranjenima i bolesnima, u Vašingtonu je ustanovljena Medalja za milosrđe "Florens Najtingejl", koja je dodeljivana na predlog nacionalnih društava Crvenog krsta.

Zbog izbijanja Prvog svetskog rata, prva dodela je izvršena tek 1920. godine.

A onda Srpkinje stupaju na delo. Upravo te 1920. godine, kada je i prvi put dodeljena ova nagrada, nagradu je dobila čuvena Srpkinja Delfa Ivanić. Delfa je svoju medalju 1962. poklonila Srpskom lekarskom društvu. Delfa je bila veoma poštovana u raznim krugovima Srbije, ali i šire. Priča o požrtvovanosti Delfe Ivanić zapravo je mnogo šira od medicine, već se tiče i obrazovanja, prava žena, ali je i veoma poznata priča o pismu koje je poslala.

Ali, nije samo Delfa primila ovu veliku nagradu. Sledeća Srpkinja koja je primila ovu nagradu bila je Anka Đurović. Anka Đurović, devojačko Cvetičanin, bila je srpska bolničarka u prvom Srpsko-turskom ratu, Srpsko-bugarskom ratu, oba Balkanska i u Prvom svetskom ratu. Nagradu "Florens Najtingel" dobila je 5. Oktobra 1923. Godine, tri godine posle legendarne, i nažalost ne toliko poznate Delfe Ivanić.

Još jedna Srpkinja primila je ovu nagradu. Bila je to LJubica Luković. LJubica je bila srpska učiteljica, prevodilac i bolničarka. Od 1905. bila je predsednica Kola srpskih sestara. Na svečanoj akademiji "Kola" 22. februara 1925, posthumno je odlikovana Medaljom "Florens Najtingejl".

 

 

I četvrta Srpkinja je dobitnica ove nagrade. To je bila Bosa Ranković, koja je bila bolničarka u Balkanskim ratovima I Prvom svetskom ratu. Iako je Bosa bila supruga poznatog srpskog pisca Svetolika Rankovića, o njenom životu se, opet nažalost, ne zna puno. Ali, zna se da je 1931. godine nagrađena medaljom "Florens Najtingel" i da joj je prestižno priznanje Međunarodnog crvenog krsta uručio general dr Žarko Ruvidić.

I jako važno je napomenuti da nisu samo ove četiri junakinje ostale zaboravljenje, već i još mnogo humanih, veličanstvenih, pošrtvovanih i milosrdnih Srpkinja, koje su zadužile naš narod.

Večeras bodrimo našu Konstraktu, a šta god da uradi ona je već ispisala istoriju i odnela jednu drugačiju vrstu pobede.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".