Петковић је за РТС рекао да Београд жели да разговара са Приштином и да се иде у правцу нормализације односа, али да неће ''немо посматрати'' да неко гура тзв. Косово у међународне организације.


- Све време смо на то упозоравали. Рекли смо да, када Приштина аплицира и када се постави питање чланства у било којој међународној организацији, наш одговор биће жесток, јасан и одговоран. Употребићемо сва правна и политичка средства да се боримо за наше интересе - рекао је Петковић поводом аплицирања Приштине за чланство у Савету Европе.

Говорећи о последњој рунди дијалога Београда и Приштине у Бриселу, Петковић је казао да она није пропала, али да Приштина жели да дијалог пропадне и да то што шеф преговарачког тима Приштине Бесник Бисљими не жели директан разговор са српском страном показује да ни око чега не желе да се договоре са Београдом.

- Када смо инсистирали да у директном дијалогу морамо да разговарамо о заједници српских општина, о несталима, они су то одбили. Пуна су им уста питања несталих, али када треба да се конкретно нешто договоримо, они се повлаче - рекао је Петковић.



Навео је да су јучерашњи разговори у Бриселу били додатно оптерећени чињеницом да је Приштина поднела захтев за чланство у Савету Европе на шта је, каже, жестоко реаговао истичући да то није начин да се настави дијалог и да се не иде у правцу нормализације односа ако се крше Бриселски, Вашингтонски и сви други споразуми.

- Не може мимо Београда да се остварује никакав циљ или да се тежи било чему, ако нема компромисног решења као коначне тачке договора - рекао је Петковић.

Нагласио је да позиција Београда није нимало лака и да се у тренутним околностима смањује маневарски простор, али да ће се Србија на челу са председником Александром Вучићем борити као свих претходних година и да неће оставити на цедилу српски народ на КиМ.

Истакао је да се Београд бори за мир и стабилност на простору целог Балкана и да појачано води рачуна да се у тешким временима сачува мир на овим просторима.

- Чињеница да смо јуче били у Бриселу показује колико нам је стало до мира и стабилности без обзира што нас нападају и говоре да је Србија та која жели да дестабилизује простор - казао је Петковић.

На констатацију да је специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак рекао да је било делимичног напретка у јучерашњим разговорима око енергетике и на питање шта је договорено, Петковић је одговорио да не жели да угрози позицију Београда и да не износи детаље разговора јер не жели да крши принцип који је успостављен у дијалогу за разлику од Бисљимија који, како каже, то чини све време.

- Водимо значајне разговоре и уколико напредујемо, обавестићу о томе - казао је Петковић.



Истакао је да је важно да се постигне споразум у области енергетике и да Београд инсистира на споразумима из 2013. и 2015.године о енергетици чија је суштина, наводи, да српске компаније треба да добију лиценцу за снабдевање и дистрибуцију.

- То је оно што ће да осигура снабдевање електричном енергијом севера КиМ - рекао је Петковић.

Додао је да је Београд у дијалогу тражио одговоре зашто се зауставља допремање лекова до српских болница на КиМ, као и питање интерно расељених лица која желе да се врате, али је потребно да се обезбеде безбедносни, социјални и економски услови.
 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".