Амбасадор је за Радио-телевизији Војводине изјавио да „санкције нису пријатељски корак, посебно не санкције ових димензија" и изразио је наду да се Србија неће придружити санкцијама Русији.


Он је навео да је "та нада доста чврста, на основу изјава на највишем нивоу".

- Најважније је да се Србија истрајно, достојанствено, и уз поштовање националних интереса не придружује санкцијама против Русије - рекао је руски амбасадор.

Говорећи о гласању Србије у Уједињеним нацијама, Боцан Харченко је рекао да Европска унија и Вашингтон врше притиске и прете Србији и да кораке које је Србија предузела тумаче као последицу тог притиска.

Он је рекао и да с обзиром на братске и стратешке односе са Србијом, Русија разуме какав је притисак на Београд.

Упитан о гасу, Боцан Харченко је рекао да је то једна од најважнијих тема, да су припреме за преговоре о снабдевању и цени гаса у току и да нема сумње да ће Русија узети у обзир да је Србија пријатељска земља са којом има стратешке односе.

- Биће узет у обзир да Србија није увела санкције Русији, али и тржишни услови морају бити узети у обзир - рекао је Боцан Харченко.

Кад је реч о Косову и Метохији, рекао је да став Русије неће бити промењен, те да Москва сматра да је Космет преседан и да су Крим, Доњецк и Луганск различита питања у односу на КиМ, преноси Радио-телевизија Војводине.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".