Да би се увео шести пакет санкција Москви, сагласне морају бити све земље чланице Европске уније, а један од проблема међународној организацији представља управо Мађарска, с обзиром на њену велику зависност од руских нафтних деривата.

Петер Сијарто, мађарски министар спољних послова, недавно је истакао како би прихватање поменутих санкција било попут "нуклеарне бомбе" по енергетску безбедност и економију Мађарске.

Неколико дана након те изјаве, разговор око спорне ситуације обавили су Виктор Орбан и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, а забележени су, како тврди Немица, одређени прогреси у преговорима.

Уколико се Мађарска одлучи да пружи подршку шестом пакету европских санкција Москви, заузврат ће тражити гаранције око обезбеђивања другог извора енергената.

Недавно је један европски дипломата за Франс прес објаснио како би Мађарској за сигурно снабдевања био неопхадан нови нафтовод који би их повезао са Хрватском, а која има излаз на море.

Мађарски премијер је поново искористио прилику, као што је то и у прошлости радио, да се осврне на суседну територију, чији су делови некад припадали Мађарској, односно Аустроугарској.

- Они који имају море и луке, могу донети нафту на танкерима. Да нам нису узели море, и ми бисмо имали луку - навео је Орбан у радијском интервјуу, алудирајући на хрватску обалу која је некада припадала Аустроугарској.

Фото: Профимедиа

 

 

Дешавало се и раније - говорио о "мађарским жупанијама"

Мађарски премијер је 2019. године посетио Хрватску, те је том приликом одржао контровезни говор.

Он је исткао да су "пре 80, 90 или 100 година Славонија и мађарска жупанија Барања били најбогатији крајеви наше државе, на чему су други људи завидели, због висине животног стандарда", додајући да "не види разлог зашто те резултате не бисмо могли поновити".

Приметно је да Орбан на Хрватску, бар неким делом, гледа као на некадшњу мађарску територију, а при његовом "спорном" излагању није разјашњено да ли он на њу данас посматра као Мађарску или заједничку територију.

- Верујем да ће се још једном догодити да ће људи завидети мађарској жупанији Барањи и Славонији у Хрватској - навео је премијер Мађарске пре три године.

Фото: Танјуг/АП

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".